Yarasalar, Sesin Hızını Doğuştan Biliyor

Tel Aviv Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma, yarasaların sesin hızını doğuştan itibaren bildiğini ilk defa ortaya çıkarıyor.

Araştırmacılar bunu kanıtlamak için, yarasaları doğdukları zamandan itibaren (ses hızının normalden daha yüksek olduğu) helyum yönünden zengin bir ortamda yetiştirmiş.

Bilim insanları, dünyayı mesafe birimleriyle haritalandıran insanlardan farklı olarak, yarasaların dünyayı zaman birimleriyle haritalandırdığını bulmuş.

Bu durum, şimdiye kadar düşünüldüğü gibi yarasanın bir böceği 1,5 metre uzaklıkta olarak değil, dokuz milisaniye uzaklıkta olarak algıladığını gösteriyor.

Çalışma Proceedings of the National Academy of Sciences bülteninde yayımlandı.

Yarasalar, cisimlerin uzayda nerede bulunduğunu belirlemek için sonar kullanıyor; cisimlere çarpan ve yarasaya geri yansıyan ses dalgaları üretiyorlar.

Yarasalar bir cismin konumunu, ses dalgası üretildiği andan itibaren kendisine geldiği ana kadar geçen süreye dayalı olarak tahmin edebiliyor.

Bu hesaplama, hava bileşimi veya sıcaklık gibi farklı çevre şartlarında değişebilen ses hızına bağlı. Örneğin havanın sıcak olduğu ve ses dalgalarının daha hızlı yayıldığı yaz sıcağındaki ses hızıyla, kış mevsimindeki ses hızı arasında neredeyse %10’luk bir fark olabiliyor.

Sonarın yarasalarda 80 yıl önce keşfedilmesinden beri araştırmacılar, yarasaların ses hızını ölçme kabiliyetini hayatları boyunca mı kazandığını yoksa kabiliyetin doğuştan gelen daimi bir his mi olduğunu çözmeye çalışıyormuş.

Bu Yazıyı Paylaşın