Yapay Retinalar Görme Sorunlarını Çözecek

Bu ultra ince süper materyalden yapılmış yapay retinalar milyonların tekrar görmesine yardımcı olabilir. Grafenin süper materyal olarak adlandırılmasının bir sebebi var. Sadece bir karbon atomu kalınlığında olmasına rağmen, grafen; fazlasıyla güçlü, esnek ve hafif bir materyaldir. Aynı zamanda elektriği iletir ve biyoçözünür bir maddedir. Şimdi uluslararası bir araştırma ekibi yapay retina üreterek bu süper materyalleri kullanmanın bir yolunu buldu.

Retina, görüntüleri beynin yorumlayabileceği impulslara dönüştürmekten sorumlu olan gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakasıdır ve çalışmayan bir retina ile görmeniz mümkün değildir.

Şu anda milyonlarca insan, onları görmekten mahrum eden retina hastalıklarıyla boğuşuyor. Araştırmacılar, insanların tekrar görebilmesi için yapay retina geliştirdi. Ancak şu anda elimizdeki çözüm tam olarak ideal değil çünkü implantlar sert ve düz olurlar. Bundan dolayı bulanık ya da bozulmuş görüntü sağlarlar. İmplantlar kırılgan olsa da bir şekilde çevresine, yani göz dokusuna zarar verebilirler.

Grafen, tüm benzersiz özellikleriyle, daha iyi bir yapay retina yaratmamızı sağlayabilir.

Texas Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesinden araştırmacılar; grafen, molibdenum disülfür (başka bir 2D malzeme), altın, alüminyum oksit ve silikon nitratın bir kombinasyonunu kullanarak, doğal bir retinanın mevcut modellerinden daha iyi bir yapay retina oluşturdular.

Laboratuarda ve hayvanlarda yapılan çalışmalara dayanarak, araştırmacılar yapay retinalarının hem biyo-uyumlu olduğunu hem de insan gözünün özelliklerini taklit edebildiğini belirlediler. Üstelik doğal retinanın ölçülerine de daha iyi uyum sağlıyor.

Araştırmacı Nanshu Lu bir basın açıklamasında, “Bu, yapay bir retinayı başarılı bir şekilde üretmek için az katmanlı grafen ve molibden disülfür kullanabileceğimizin ilk gösterimdir” dedi.

Araştırmacılar grafen içeren yapay retina ile ilgili araştırmalara devam ederse, süper materyal görme engelli insanların tekrar görebilmesini sağlayabilir.

Kaynak: rasyonalist.org

Çeviren: Ayşe Ege Palaz

Bu Yazıyı Paylaşın