Vurun Esnafa Damga Vergisini

Sözde az kazanandan az çok kazanandan çok verginin alındığı ülkemizde, kazanç farkı gözetmeksizin alınan bir vergi var. Damga Vergisi. Para kazanmanıza, gelir beyan etmenize falan bakılmıyor. Gidin vergi dairenize gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olarak kaydınızı yaptırın, damga vergisini nasıl alıyorlar bir görün.

2016 yılında ister 1.000.- TL kâr edin, ister 1.000.- TL zarar edin, isterseniz de “0” beyanda bulunun, ödeyeceğiniz beyanname verme damga vergisi adım adım aşağıda:

KATMA DEĞER VERGİSİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ

1 yıl Allah’tan 12 ay olarak belirlenmiş, İdare de henüz “beyanlar 15 günde bir yapılır, o yüzden 24 tane KDV beyannamesi verilir.” yolunu keşfetmiş değil, o yüzden yılda 12 tane kdv beyannamesi veriyoruz. Beyannameniz bomboş da olsa, bu beyannameyi vermek zorundasınız ve her beyannamenin damga vergisi 31,50 TL. Çarp 12 ile: 378 TL.

MUHTASAR BEYANNAME DAMGA VERGİSİ

İş yeriniz kiralıksa, kiralık değilse bile yanınızda işçi çalıştırıyorsanız, işçi çalıştırmıyorsanız bile muhasebecinize ödeme yapıyorsanız, ödeme yapmıyorsanız bile muhasebeciniz size serbest meslek makbuzu kesiyorsa, o muhtasar beyannameyi 3’er aylık dönemler halinde vereceksiniz. Yani yılda 4 tane. Çarp 31,50 TL’yi 4 ile: 126 TL.

GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ

Siz sattığınız mal ve hizmetin bedelini hiç almamış olun, 6 aylık vadeyle satmış olun, aldığınız fiyata satıp kâr etmemiş olun, ay sonunda ödenecek çek var malı paraya çevirmek için zararına satmış olun, farketmez. O geçici vergi beyannamesi 3’er aylık dönemler halinde verilecek. 1-2-3. aylarda kazandığının vergisini peşin peşin 5. ayda ödeyeceksin. Aradaki 4.ay tahminen paranın ısısından faydalanman için bırakılmış. Geçici vergi beyannamesinin damga vergisi 49,30 TL. Çarp 4 ile: 197,20 TL.

YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ

Bütün bir yıl iyisiyle kötüsüyle geçti, sıra geldi yıllık gelir vergisi beyannamesini vermeye. Burada ödeyeceğin damga vergisi miktarı 1.sınıf ya da 2.sınıf olmana göre değişiyor. 1.sınıf mükellefsen yani büyük deftere tabiysen tarife yüksek: 102,50 TL.

Eğer 2.sınıf mükellefsen yani işletme defteri tutuyorsan bu rakam biraz daha düşük: 65,60 TL.

TOPLAYALIM

Geldik sonuç kısmına. Vergi dairesine kaydını yaptırdığın anda 2016 yılı içerisinde ödeyeceğin damga vergisi en az 766,80 TL., en fazla 803,70 TL. Yanlış okuyor değilsiniz. Hesap bu. Hesap bu iken hepimizin durumu da şu:

İneklere damga vuruyorlar bize damga vergisi.

Bu Yazıyı Paylaşın