Uzun Süren Yalnızlık Beynimizin Kimyasını Değiştiriyor

Bazı insanlar aktif bir şekilde sosyalleşme arayışında olmalarına rağmen, uzun süreli yalnızlığın depresyona ve çeşitli hastalıklara neden olduğuna dair kanıtlar var. Hücre hapsi sıradan hapishanenin ötesinde bir cezadır.

Bu etkilerden sorumlu beyin molekülü, potansiyel bir panzehir ile birlikte tanımlanmış olabilir. Fareler bile insanlardan daha sosyal varlıklar ve kendi türünden ayrıldığında negatif uyaranlara karşı daha tepkili hale geldiler.

California Institute of Technology’den Profesör David Anderson ve takım iki hafta boyunca fareleri izole etti ve tehlike geçtikten sonra bile sürekli donma tepkileri de dahil olmak üzere uyaranlara yönelik beklenen artan saldırganlık ve olumsuz tepkileri gözlemledi.

Diğerlerine saldırmadıkları sürece fareleri toplu bir yere geri döndürmenin güvensiz hale gelmesi oldukça kötü olabilir. İzole hayvanların güçlü reaksiyonlarından sorumlu olduğuna inandıkları beyindeki kimyasallarda Tac2 / nörokinin B peptidinde veya Tac2 / NkB’de artış bulmuşlardır.

Çok sayıda beyin bölgesi genişledi

Anderson, “Tac2 / NkB’nin farklı beyin duygusal davranışları ve saldırganlık türlerini içeren farenin çok sayıda beyin bölgesinin genişlediğini keşfettik,” dedi.

Sinyalleşme molekülü beynin içine yayılırken akış etkileri üzerine Tac2 / NkB’yi artıran tek bir ana şalterden ziyade, her bir hassas bölgenin, bu bölgeyle ilgili etkilerle birlikte topluluktan yoksun kaldıkça Tac2 / Nkb’yi fazla ürettiği ortaya çıktı.

Anderson, bir nörokinin reseptör antagonisti olan osanetantı izole edilmiş farelere enjekte ettiğinde, akranlarıyla olduğu zamanlardaki gibi davrandıklarını keşfetti. Doğal olarak, osenantın yalnızlığı azaltıp azaltmadığını farelere soramayız.

Ama davranışları en azından sosyal izolasyonun etkilerini her zamanki gibi yaşamadıklarını ve diğer fareler ile rahatça yeniden yaşayabileceklerini göstermiştir.

Buna karşılık Anderson, kendisi ve Cell’deki yazarlar, grup içi farelerde Tac2 / NkB’nin aşırı üretimine neden olduğunu bildirmektedir. Anderson, “Bunu yaptığımızda, sosyal izolasyonun etkilerinin çoğunu taklit edebiliriz” dedi.

Bu çalışma, Anderson’ın Tak2 ve izole meyve sineklerinin saldırganlıkları üzerinde yaptığı benzer bir çalışmada devam etmektedir. Yazarlar, bir memeliyi bir böcekle birleştiren herhangi bir beyin mekanizmasının insanlarda korunmuş olabileceğini düşünüyor.

Özellikle, yazar Moriel Zelikowsky’nin de yazdığı gibi, “İnsanlar benzer bir Tac2 sinyal sistemine sahiptir.” Osanetant, psikozu tedavi etmek için yapılan başarısız girişimler sırasında insanlar için güvenli bulunmuştur ve sosyal izolasyonun negatif sağlık etkilerine karşı etkili olduğu kanıtlanabilir.

Potansiyel faydalar geniş ve barizdir, ancak bir hapın sosyal bağlantı için gerçek bir alternatif olup olmadığı ve nedenleri değil de belirtileri tedavi etmek isteyip istemediğiyle ilgili zor soruları gündeme getirir.

KAYNAK:beyinsizler
FOTOĞRAF:nzherald.co.nz
Bu Yazıyı Paylaşın