Samsun’un Bafra ilçesinde tamamen makinelerle tarım yapılacak olan 300 dönümlük alana tek dal sistemi ile fındık dikildi. Makineli tarım ile fındığın maliyeti 2 liraya kadar düşürülecek.
BİN DÖNÜME ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR
Dünya üretim ve ihracatının büyük kısmını karşılayan Türkiye’de gerçek manada bir fındık çiftliği, Samsun’un Bafra ilçesinde kuruluyor. İlçeye bağlı 150 rakımlı Köstereli Mahallesi’nde yaklaşık 300 dönümlük bir alan üzerine dikilen ve bin dönüme çıkarılması hedeflenen çiftliğin, Şükrü Güngör Köleoğlu tarafından kurulmasına 2 yıl önce başlandı. koordinatörlüğünü eski Giresun Ziraat Odası başkanlarından ve Keşap Fındık Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Özer Akbaşlı yapıyor.Çiftliğin koordinatörlüğünü eski Giresun Ziraat Odası başkanı olan Özer Akbaşlı yapıyor.
HEDEF 2021’DE 450 KG FINDIK ÜRETİMİ
Çiftlik kurma çalışmaları ile ilgili bilgi veren Özer Akbaşlı her bakımdan fındık yetiştirmeye elverişli olan bir alana 2014 yılında tüplere alınan bir yaşındaki fidanları 2015 yılından itibaren 7 metre aralıklarla ve tek dal sistemi ile dikmeye başladıklarını belirterek,konuşmasında “300 dönümlük alanın 284 dönümlük kısmına toplam 5 bin 250 Foşa çeşidi fındık fidanını 2016 yılının ortalarına kadar diktik. 3 yaşındaki fidanlardan bu yıl 400 kilogram civarında fındık hasat edeceğiz. Hedefimiz 2021 yılında dönüm başına 450 kilogram fındık üretimini sağlamaktır” dedi. Bu sistemle de bir kilogram fındığın maliyeti dolar üzerinden 65 cent, yani Türk parası hesabıyla bugün yaklaşık 2-2,5 liralara geleceğini söyledi.
TARIM İŞÇİLERİ TEHLİKEDE
Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Şükrü Güngör Köleoğlu, fındık çiftliğinde makineli tarıma geçiş yaptı. Tarım sektöründe gerçekleşen bu tür teknolojik gelişmeler tarım işçilerinin işlerini elinden alabilir. Tarımda makineleşme arttıkça insanlara olan ihtiyaç azalmaya devam ediyor.
Kaynak: Sözcü Gazetesi