Bilim insanları pazartesi günü yaptıkları açıklamada ülkelerin bildirdiği karbon emisyonlarının miktarı ile bağımsız modellerin atmosferde tespit ettiği miktarlar arasında ABD’nin yıllık olarak saldığı emisyona eşit büyüklükte bir fark tespit ettiklerini söyledi.
Yapılan açıklamada yıllık yaklaşık 5.5 milyar ton karbondioksit açığının ülkelerin bir hatasından kaynaklanmadığı belirtildi. Açığın sebebi ülkelerin 2015 Paris Anlaşması kapsamında raporladıkları ulusal envanterlerde kullanılan yöntemler ile uluslararası modeller tarafından kullanılan yöntemler arasındaki farktan kaynaklanıyor.
‘İklimdeki ilerlemeyi takip etmek zorlaşacak’
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nde bilim insanı Giacomo Grassi, “Modeller ve ülkeler farklı bir dil konuşursa, ülkelerin iklim konusundaki ilerlemesini değerlendirmek daha zor olacaktır. Sorunu çözmek için, bu tahminleri karşılaştırmanın bir yolunu bulmalıyız” dedi.
Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışma bazı ülkelerin emisyon azaltımlarını yeniden ayarlaması gerekebileceği anlamına geliyor.
Örneğin ülke modelleri, bağımsız modellerin gösterdiğinden daha fazla karbon emici orman arazisi gösteriyor. Çalışmaya göre ulusal tahminler bağımsız modellere kıyasla dünya çapında yaklaşık 3 milyar hektar daha fazla orman alanı olduğunu varsayıyor.
‘Ülkelerin hedeflerini güncellemesi gerekebilir’
Clark Üniversitesi’nde ormanlar konusunda uzman olan Christopher Williams Washington Post’a çalışma hakkında “Bu doğal karbon yutuculara sahip olduğumuz için şanslıyız. Ancak, bu doğada haili hazırda olan ve övgü almamamız gereken bir şey” dedi.
Ülkeler, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece ile sınırlamak için emisyon azaltım taahhütlerinde bulunurken veriler arasındaki bu tutarsızlık çok daha büyük bir sorun haline gelebilir.
Çalışma, ülkeye özgü ayarlamalar geliştirmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini, ancak “daha önce karşılaştırılamaz bir ölçüt kullanmış olan ülkelerin sonunda hedeflerini güncellemeleri gerekebileceğini” söyledi.