Bazen konuşurken söylüyoruz ya, “elektrik kullanırken şu kadar vergi veriyoruz, su çeşmesini bir açıyoruz bu kadar vergi ödüyoruz, arabayı alıyoruz şöyle vergi ayılıyoruz, beyanname veriyoruz böyle vergi bayılıyoruz” diye. Bunlar da bir şey mi? Biz tırnak keserken bile aslında özel tüketim vergisi ödüyoruz.
ÖTV HİKÂYESİ NASIL BAŞLADI?
Siz nerede ne yapıyordunuz bilemiyorum, ama ben bu hikâye başladığında askerdeydim. Bırakın bir memleketinizi arayıp bulmayı, bir meslektaşınızı bulsanız o da “toprağınız” oluyordu. Ben de, 12.06.2002 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu‘nun neler getireceğini, meslektaşlıktan “toprağım” olan bir askerle konuşuyordum.
Kanun kapsamının genişler genişlemez noktasını çoktan aşmış, vergi oranının buralarda kalıp kalmayacağını tartışıyorduk. Genişleyeceğinden o kadar emindik, ama vergi oranının buralara kadar çıkabileceğini biz de düşünmemiştik.
NEREDEN NEREYE NEREDEN NEREYE?
2002 yılının bahar aylarının sonunda önümüze konulan Özel Tüketim Vergisi ilk çıktığında I, II, III ve IV sayılı listelerden oluşan toplam 114 kalemlik bir vergiydi.
2003 yılıyla birlikte her şey öyle bir zıvanadan çıktı ki,
2003-2010 yılları arasında 219,
2011-2020 yılları arasında 147,
2021 yılında da şu ana kadar 15,
değişiklikle genişledikçe genişledi, büyüdükçe büyüdü.
ÖTV ŞU ANDA KAÇ KALEM?
Toplamda 381 değişikliği bir kenara bırakalım, 114 kalemle başlayan özel tüketim vergisi hikâyemiz, şu anda 253 kalemle devam ediyor. İçki, tütün ürünleri, benzin, mazot, gaz derken…
NE? TIRNAK MAKASI MI?
Artık öyle garip ve akıl almaz noktalara ulaştı ki, çıt çıt tipi tırnak makasının üzerinde bile özel tüketim vergisi var. Çıtır çıtır ödüyoruz.
Yani tırnağınızı kestiğinizde gelen “çıt” sesi artık tırnaktan mı geliyor, makastan mı geliyor yoksa direkt sizden mi geliyor belli değil.
Onun için tırnağınızı keserken mümkün mertebe sağa sola sıçratmayın, vergilendirilmiş şeyler kutsaldır.