Tam Tahılların Daha Çok Tüketilmesi, Tip 2 Diyabetin Ekonomik Etkisini Önemli Oranda Azaltabilir

Doğu Finlandiya Üniversitesi ile Finlandiya Sağlık ve Refah Üniversitesince yürütülen yeni çalışmaya göre tam tahıllı besinlerin daha sık tüketilmesi, Finlandiya’da tip 2 diyabetin görülme oranını ve bu hastalığın tedavisiyle ilişkili masrafları önemli oranda azaltabilir. Bulgular iki hafta önce Nutrients bülteninde sunuldu.

Doğu Finlandiya Üniversitesinde çalışan Profesör Janne Martikainen şöyle aktarıyor: “Elde ettiğimiz sonuçlar, günlük beslenme düzeninin parçası olarak bir porsiyon tam tahıl tüketmenin, gündelik olarak tam tahıllı yiyecekler tüketmeyen insanlar ile karşılaştığında; tip 2 diyabetin popülasyon seviyesindeki görülme oranını azalttığını ve bunun sonucunda diyabetle ilişkili masrafların düştüğünü gösteriyor. Toplumun önümüzdeki on yıl boyunca masraflardan edeceği tasarruf, günlük beslenmede yer verilen tam tahıllı besinlerin farz olunan oranına bağlı olarak mevcut değerlere göre 300 milyon (%-3,3) avrodan neredeyse bir milyar (%-12,2) avroya kadar çıkabilir. Bireyler seviyesinde ise bu durum, sağlıklı geçen daha fazla yıl anlamına geliyor.”

Tip 2 diyabet, hem Finlandiya’da hem de dünya çapında en hızlı artış gösteren kronik hastalıklar arasında. Kilo yönetimini destekleyen sağlıklı beslenme, tip 2 diyabetin önlenmesinde anahtar öneme sahip. Şimdiye kadar yürütülen çok sayıda çalışmada, tam tahıllı yiyeceklerin gündelik şekilde tüketilmesiyle diyabet tehlikesinin daha düşük olması arasında bir ilişki olduğu gösterilmiş.

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsünde çalışan araştırma başkanı Jaana Lindström, “Beslenme önerilerine göre, bireyin enerji ihtiyacına bağlı olarak her gün en az 3-6 tabak tam tahıllı gıda tüketilmeli” diyor. “Finlandiyalıların üçte biri günlük olarak bir doz bile tam tahıl tüketmezken, üçte ikisi de çok düşük lif alıyor.”

Bu Yazıyı Paylaşın