İtiraf edin, hadi, nazlanmayın. 10 kelimede bu kadar geniş bir insan kitlesini kendine düşman edebilen başka bir Ekonominin Ulu Çınarı var mı yok? Yok elbette. Hele, “Faiz artırınnnnnnn… Artırınnn beeeeeee… Batıyoruz” diye çığırtkanlık yaparken, daha TCMB PPK kararının imzası kurumadan onu eleştirebilecek Olağanüstü Deha’yı nerde bulabilirsiniz? Ulan, ah be, bu ülke benim kıymetimi bilemedi. ABD’de olsaydım şimdi Biden’la Kamala’nın seçim koordinasyonunu ben yürütürdüm.
Hoşgeldin Naci Abi, yeni görevin vatana-millete ve artık devletin eşit paydaşı Mafya’ya hayırlı olsun. “Faiz artırmadan Çakıcı Abime danıştın mı?” diye de sorabilirdim, ama puştluğun bile bir raconu var. O kadar düşmedim. Helal sana, Çok Sayın ve Mezara Kadar Karşılıksız Seveceğim Cumhurbaşkanım’ın açık talimatına rağmen, cesaretle faiz artırdın.
Ne demişti Ulu Liderim, Naci Abi?
“Yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle üretim yapabilir miyiz? Mümkün değil. Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor”.
Şimdi sen halkı yüksek faize ezdirdin, Sayın Erdoğan’da seni hızla gelen otobüsün altına attı. “Ahde vefa” derler ya, o bir tek Vefa Bozacısı’nda varmış. Ama artık Vefa Semti’ni sorsan, kimse bilmez İstanbul’da. Neyse Abi, senin işin çoktur, başını ağrıtmayayım fazla ve sadede geleyim.
Abi, faiz %15, kredi faizi de bir kaç hafta içinde %20’ye çıkar. Şimdi Abi, yazın kredi faizleri bir ara %10’a kadar inmiş, millet de mal mal böbrek sokumuna kadar kredi almıştı. Tüketici için şimdilik sorun yok. Tüketici kredisinin faizi sabit, vadesi gelmeden yükseltemezsin. Tabii, vade geldiğinde tüketici tükenmiş olacak, ama onu IMF geldiğinde konuşuruz.
Ama kurumsalda arıza olucak Abi. Şimdi, çaylak ekonomistler diyor ki “Ortalama fonlama faizi zaten %15’di. Neyin sıkılaştırılması yapıldı ki?” Abi, bu gençlere birinin her gece Başkanın keyfine göre değişen faizle, aylık resmi toplantılarda alınan kararla belirlenen faiz arasındaki psikolojik etki farkını anlatması lazım. Acaba, IMF geldiğinde bir de bu “rookileri” toplayıp brifing mi verdirsek?
Sen olayı biliyorsun Abi, günlük ortalama fonlama maliyetini kaç kişi bilir Türkiye’de, Dünyada. Sen kıçında kırmızı mühürlü fetvayla “FAİZ %15” dedin, “Enflasyon azarsa bir 10 milyar daha satarım”, pardon “Bir 10 puan daha yükseltirim” dedin. Demedin de, demek istediğin oydu. Ben sen demişsin gibi halka tercüman oluyorum bizzat.
Pardon, kurumsal krediler demiştim. Onların çoğu 3 ayda bir yeniden faizlendiriliyor. %10’dan başlayıp %20 faize giden yolda kaç KOBİ BOBİ olacak Naci Abi? Bir de SÖZCÜ denen vatan haini, FETÖ’cü yuvası yazıyor, bak ne diyor Abi:
“Türkiye coronavirüs salgında hızla ikinci dalganın etkisi altına girerken, önceki akşam açıklanan yeni tedbirlerle birlikte, 2 milyon çalışan açlık mı sağlık mı ikilemine düşürüldü. Pandemi tedbirleri kapsamında herhangi bir sektörel destek olmadan alınan kısıtlama kararları ile kafe, restoran ve yeme içme mekanları sadece paket servise açık hale getirilecek”.
Şimdi bu bahtsızları çalıştıran kapının önüne mi koyacak, yoksa cebinden maaş mı ödeyecek? Yoksa kredi faizi mi? Yoksa Af ve Yeniden Yapılandırma ve Devlet’le Milletin Büyük Kucaklaşması Programı’nın ilk taksidini mi?
Abi, be, bak yukarda Yüce Odin var, ölümü öp, bana harbice söyle, sen bu BDDK’nın bankalarda %4.5 oranında batık kredi var istatistiğine inanıyor musun? Abi, ekonomi %3 büyürken %6’ya çıkan takipteki alacaklar oranı ekonomi kafasına balyoz yemişken NASIL %4.5’a düşer, bana anlatabilir misin?
Abi, BDDK sana mı bağlı? Orada köklü bir kadro değişikliği yapıp bankalara “ucuz kredi ver” diye baskı yapanlar yerine kredi riski ölçenleri göreve atayabilir misin?
Abi, bankalara stres testi yapıcan mı? Abi, bak boşuna para harcayıp modelleme filan yaptırma. S&P söylemiş, 2021 sonunda %11 olacak demiş. Geçen hafta itibarıyla TL 3 trilyon 697 milyar kredi vardı, %11’i TL 410 milyar yapıyor.
Bir de Kategori II krediler var, yani entübe olanlar. Onlar da en az %10. Yani nerden baksan seneye bankalar TL800 milyar, ya da $100 milyar batığın üstünde oturmaktan popoları acıyacak.
Elbet bir gün, BDDK asli görevinin bankaları ahlaki rizikoya teşvik etmek değil, riskleri için gerçekçi miktarlarda provizyon ayırmalarını sağlamak olduğunu anlayacaktır, değil mi? O zaman ne bok yicaz abi? Şimdi mi konuşalım, ne yalan uyduracağımızı, IMF gelince mi konuşuruz?
Ellerinden öper başarılar dilerim
Sadık hizmetkarın FÖŞ
Kaynak: paraanaliz.com-Atilla Yeşilada