Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Attığımız adımlar, geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam” teması ile kutlanmakta olan Dünya Gıda Günü’yle ilgili mesajında, “Yıllardır doğal kaynakların sınırsız olduğu düşüncesiyle hareket ediliyor. Üzerinde yaşadığımız gezegenin sağlığını korumak için kaynakların aşırı ve yanlış kullanımına son verilmesi gerekiyor” dedi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. 2021 yılında Dünya Gıda Günü için “Attığımız adımlar, geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam” teması belirlendi. Çünkü hala 800 milyonu aşkın insan her akşam karnını doyuramadan yatıyor…
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis “Yıllardır doğal kaynakların sınırsız olduğu düşüncesiyle hareket ediliyor. Üzerinde yaşadığımız gezegenin sağlığını korumak için kaynakların aşırı ve yanlış kullanımına son verilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) istatistiklerine göre, 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı geçeceğini hatırlatan Reis, “Bir yandan dünya nüfusu artıyor, bu artışla birlikte tarımsal ürünlere olan talebin de %60 oranında artacağı öngörülüyor. Ancak diğer yandan kırsal kesimde yaşayanların oranı düşüyor. 2000’li yıllarda dünya nüfusunun %60’ı kırsal kesimde yaşarken; 2050 yılında bu oranın %30’a düşeceği öngörülüyor. Gelecek yıllarda, gıda üretimi sorunu, dünya gündeminde daha çok yer alacaktır” dedi.
Sağlıklı bir toplum, güvenli/güvenilir gıda, çevre ve doğa gibi kavramları sıkça gündeme getiren Reis Gıda, üretim ve sosyal faaliyetlerini de bu farkındalıkla sürdürüyor.
Hem Toprağa Hem de İnsana Faydalı
Hem üretim yapmak hem de çevreye katkı sağlamak Reis Gıda için oldukça önemli bir konumda… Baklagillerin toprağa faydasını değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis “Baklagiller toprağımızın azot ihtiyacını karşılar ve daha az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca baklagiller büyürken toprağa nitrojen takviyesi yaparak toprağın ömrünü uzatırlar. Bu sebeple küresel iklim değişikliğinin getirdiği sorunlara karşı da etkin rol oynar” dedi.
Baklagillerin insan üzerinde de oldukça faydalı olduğunun altını çizen Reis, “Baklagillerin hastalıklara karşı etkin savunma sistemine destek olmaları nedeniyle pandemi sürecinde ayrı bir önem kazandı” değerlendirmesinde bulundu.
‘Kuraklık Sofrayı Doğrudan Etkiliyor’
Gıda kayıpları ve atıklarla mücadele kadar, iklim sorunlarının da önemli bir etken olduğunun altını çizen Mehmet Reis, kuraklığa dikkat çekti. Kuraklığın bazı yıllarda gıda üretimini ciddi ölçüde etkilediğini ve ürün kaybı yaşattığını ifade eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Ülkemizde kuraklık daha çok içme suyu sorunu olarak algılanıyor. Oysa kuraklık, tarımsal üretim ile beraberinde sofradaki gıdayı da olumsuz etkiliyor. Bir insanın günlük su ihtiyacı 4 litre iken, günlük gıdasının üretimi için 2 bin litre su gerekiyor. 1 kilogram buğday için 750 litre, 1 kilogram sebze için 322 litre suya ihtiyaç duyuluyor” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.
“Bakliyat Köyü”, “İsraf etmeyelim, yaşamı eşitleyelim” gibi projelerle toplum sağlığı ve insanlık geleceğine dair önemli mesajlar veren Reis Gıda, ulusal ve uluslararası birçok projenin ise paydaşı konumunda…
Reis Gıda, Bakliyat Köyü projesi ile Ata tohumu olarak bilinen bakliyat çeşitlerini hem koruyor hem de gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor… “İsraf etmeyelim, yaşamı eşitleyelim” projesiyle de gıda kaybı ve israfının azaltılması ve bu konuda farkındalık oluşması planlanıyor. Reis Gıda, israf edilen gıda ile bir başka kişinin doyacağı bilinciyle önemli bir toplumsal farkındalığa imza atıyor.