Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), KOSGEB’in ‘yüzde 0 faizli, 12 ay geri ödemesiz, 36 ay vadeli ve 50 bin lira kredisini alan ve Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) yararlanan ancak parayı farklı alanlarda kullananları takibe alacak.
KGF kapsamındaki kredilerle yatırımın dışında arsa, döviz, lüks otomobil ve ofis alındığı, bazı şirketlerin de rotatif kredilerini kapattığı konuşuluyordu. BDDK, kredilerin işletmelerin faaliyet alanları dışında kullanıldığı iddiaları üzerine harekete geçti.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Bu kredilerin amaçları doğrultusunda verilmesi gerekiyor. Ancak KGF ve KOSGEB kredileri ile ilgili taşıt, döviz ve konut alımı gibi beklenti dışı kullandırıldığı yönünde eleştiriler var. Bunları da ciddi inceleyeceğiz” diye konuştu.
KGF ve KOSGEB kredilerinin amaç dışı kullanımının takip edileceğini söyleyen Akben, kredilerin ekonomiye pozitif etkisine de dikkat çekti. Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu’nda konuşan BDDK Başkanı, “2017 büyümesine KGF kredilerinin yüzde 1-1.5 katkı sağlaması bekleniyor. Kredilerde büyüme hızlanıyor, bunun kazaya uğramadan sağlıklı bir şekilde büyümesini temenni ediyoruz” dedi.
Akben, Hazine protokolünün imzalandığı tarihten bugüne kadar 185 bin müşteriye KGF desteğiyle kullandırılan kredilerin 105 milyar liraya ulaştığını kaydetti ve ekledi: “210 bini aşkın KOBİ’ye KOSGEB programı kapsamında 6.3 milyar liralık kredi kullandırıldı.”
0 faizli 36 taksitli krediye hücum!
KOSGEB, zordaki işletmelerin nefes almaları için hazırladığı ‘0 faizli, 36 ay, 50 bin lira’ kredi paketini 15 bin işletme ve esnafa kullandırmayı hedefliyordu. Ancak talep çok yoğun oldu,
ilk etapta 250 bin başvuru geldi. Yoğun ilgi üzerine KOSGEB kredisine başvuran toplam 467 bin 167 işletmeye bu kredinin verilmesi kararı alındı.
Kaynak: Gazetevatan.com