Köpek balıklarını yalnız yaşayan canlılar olarak düşünürüz. Dalgaların altında sessizce gizlenen her yalnız ve dişli yırtıcı tek başına çalışıyor ve sadece ziyafet çekerken ya da eşleşirken bir araya geliyorlar. Fakat tamamen yanlış düşünüyor olabiliriz.
Yeni araştırmaya göre köpek balıkları, daha ufak miktarlarda ayrılıp yiyecek arayan ve daha sonra geri dönen büyük sosyal gruplar meydana getiriyor olabilir. Hatta grup içerisindeki bazı köpek balıkları, yıllarca süren ikili bağlar bile kuruyor olabilirler.
Birbirine gerçekten iyi davranmanın dışında, tesadüfi bilgi paylaşımı üzerinden de ortaya çıkmış olabilen bu dinamik; hayvanlar aleminde böylesi esnek fakat uzun vadeli toplulukların nasıl evrimleştiğini anlamamıza yardımcı olabilir.
Araştırmacılar tezlerinde şöyle yazıyor: “Köpek balığı topluluklarının, deniz kuşları ve hatta belki de bazı memeliler ile karşılaştırılabilecek; geçici olarak istikrarlı, karmaşık sosyal yapılar sergilediğini gösteriyoruz”
“Kuş kolonilerinde ve memelilerde sosyal bilginin önemi artık iyi biliniyor olsa da; bu kavramların muhtemelen bazı köpek balığı türlerinde de geçerli olduğunu gösteriyoruz.”
Gri resif köpek balıkları (Carcharhinus amblyrhynchos) bir yaşam yeri oluşturma eğilimi gösteriyorlar. Yiyecek ararken evden epey uzağa gidebilirler fakat gezgin değiller; eve dönüyorlar. Bu durum, merkezi yerli yiyecek arama davranışı olarak biliniyor ve böceklerden insanlara kadar geniş çeşitlilikte hayvanda görülüyor.
Fakat geri dönecek bir yuvanın olması, diğer hayvanlar için bariz bir fayda barındırıyor. Dinlenmek ve barınmak, yavrularına bakmak, sosyal gruplarıyla bağ kurmak üzere eve gelebiliyorlar. Gri resif köpek balıkları sürekli hareket ediyor ve barınak kullanmıyor. Ebeveynlerin yavrulara bakmadığı görülüyor. Şimdiye kadar, sosyal bağlarının da olmadığı düşünülmüştü.