Araştırmalara göre kendi kendine konuşmak zeka ve irade göstergesi. Zannedildiği gibi deliliğin işareti olmaktan çok uzak.
İstersek sesli, istersek içimizden konuşmak odak ve beyin gücünü artırmaya yardımcı olur.
Hatta kendi kendine konuşmak eşyaları daha çabuk bulmayla da bağlantılı. Mesela “Anahtarlar, anahtarlar, anahtarlar” diye tekrar etmek anahtarlarınızı bulmanıza yardımcı olabilir.
Bir çalışmada, deneklere yazılı talimatlar verildi ve sesli veya sessiz okunmaları istendi. Sonuçlar, talimatları sesli okumanın bir sonraki talimatta deneklerinin kontrolünün daha fazla olduğunu gösterdi.
Bu faydanın kendini duymaktan kaynaklandığı düşünülüyor.
Dürtüsel Davranış Kontrolü
Diğer çalışmalar da içimizden kendi kendimize konuşmanın da faydalı olduğunu gösterdi. İç konuşma düşüncelerimizi organize etmeye ve dürtüsel davranışlarımızı kontrol etmeye yardımcı oluyor.
İç sesiyle kendi kendine konuşanların iradesinin daha güçlü olduğunu bulan çalışmanın yazarlarından Dr. Alexa Tullett;
“Kendimizi kontrol etmek amaçlı kendi kendimize sürekli mesaj veririz. Bu ister yorulduğumuzda koşmaya devam etmemiz gerektiği olsun, ister bir dilim daha fazla pasta yememek olsun, isterse bir tartışmakta dayanamayıp karşı tarafa patlamamak olsun.”
Çalışmanın diğer yazarlarından Dr. Inzlicht ise;
“Talimatları yerine getirirken içinden kendi kendine konuşmayanların daha dürtüsel hareket ettiğini gördük. Kendi kendine mesajları sözlü hale getiremeyenler, kendi kendine konuşanlar kadar irade gösteremediler.” diyerek kendi kendine konuşmanın faydalarından bahsettiler.
Demek ki kendi kendine konuşmak kaygı ve korku büyüteceğimiz bir konu değil. Hatta sevinmemiz gerekir. Zekamıza sağlık.