Bir süredir önü arkası alınamayan fiyat artışlarının, bilhassa temel gıda maddelerinde de önlenemez bir yükselişe yol açması, her gün yeni “önlem”lerin alınmasını gerektirir hale geldi.
Bunun son örneği de dün yürürlüğe girdi. Temel gıda maddelerindeki katma değer vergisi oranı % 8’den % 1’e düşürüldü.
NE OLDU?
13 Şubat 2022 tarih ve 31749 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5189 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”da değişiklik yapıldı.
Bu karara göre, kabaca aşağıdaki ürünlerin katma değer vergisi % 1 oldu:
1. Ananas fidanı
2. Anason, çin anasonu, rezene, kişniş, kimyon
3. Arpa
4. Baklagiller (kabuklu veya kabuksuz) (taze veya soğutulmuş)
5. Balık filetoları ve diğer balık etleri
6. Balıklar (dondurulmuş)
7. Balıklar (kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş)
8. Balıklar (taze veya soğutulmuş)
9. Buğday glüteni
10. Buğday unu veya mahlut unu
11. Buğday ve mahlut
12. Canlı atlar, eşekler, katırlar ve bardolar
13. Canlı balıklar (süs balıkları hariç)
14. Canlı domuzlar
15. Canlı koyun ve keçiler
16. Canlı kümes hayvanları
17. Canlı sığırlar
18. Çavdar
19. Çay
20. Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları
21. Diğer meyveler
22. Diğer sebzeler (taze veya soğutulmuş)
23. Diğer şekerler (kimyaca saf laktoz, maltoz, glikoz ve fruktoz
24. Diğer şekilde işlenmiş hububat taneleri
25. Domates (taze veya soğutulmuş)
26. Domatesler
27. Dondurma ve yenilen diğer buzlar
28. Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi mamulleri
29. Elma, armut ve ayva (taze)
30. Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızları
31. Etten, sakatattan veya kandan yapılmış sosisler ve benzeri
32. Geçici olarak konserve edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan sebzeler
33. Havuçlar, şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı, kök
34. Hazırlanmış veya konserve edilmiş et, sakatat veya kan
35. Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar
36. Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş)
37. Hindiba bitkisi ve kökleri
38. Hububat unları (buğday unu veya mahlutunu hariç)
39. Hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması ile elde edilen gıda maddeleri
40. Hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar
41. Hurma, incir, ananas, avokado armudu, guava armudu, mango
42. İnsan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olan yağlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar
43. Kabuklu hayvanlar
44. Kahve, çay ve paraguay çayı hülasası, esans ve konsantreleri
45. Kakao dane ve kırıkları
46. Kakao içermeyen şeker mamulleri
47. Kakao kabukları, iç kabukları, zarları ve diğer kakao döküntüleri
48. Kakao tozu (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler içermeyenler)
49. Kakao yağı (katı ve sıvı)
50. Kamış veya pancar şekeri ve kimyaca saf sakkaroz
51. Kara buğday, darı, kuş yemi, diğer hububat
52. Karanfil (bütün halindeki meyve, tane ve sapları)
53. Kavunlar (karpuzlar dahil) ve papaya
54. Kayısı, kiraz, şeftali (nektarin dahil), erik ve çakal eriği
55. Köklendirilmemiş çelik ve daldırmalar, meyveleri veya sert kabuklu meyveleri
56. Kuru baklagiller (kabuksuz)
57. Kuru baklagillerin un, ezme ve tozları
58. Kurutulmuş sebzeler
59. Kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta sarıları
60. Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları
61. Küçük hindistan cevizi, küçük Hindistan cevizi kabuğu ve kakule
62. Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı
63. Lahanalar, karnabaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri
64. Malt
65. Malt hülasası
66. Mantar
67. Mantarlar ve domalan
68. Manyok, ararot, salep, yer elması, kök ve yumrular
69. Marul ve hindiba
70. Meyve suları (üzüm şırası dahil) ve sebze suları
71. Meyveler (kurutulmuş)
72. Meyveler ve sert çekirdekli meyveler
73. Mısır
74. Muz
75. Nişastalar
76. Normal sofra tuzu, rafine sofra tuzu
77. Paraguay çayı
78. Patates (taze veya soğutulmuş)
79. Patates unu, ezmesi, tozları, flokonları, granülleri ve pelletleri
80. Peynir ve lor
81. Peyniraltı suyu
82. Pirinç
83. Reçeller, jöleler, marmelatlar, meyve püresi ve meyve pastaları
84. Sebze ve çilek fideleri
85. Sebze ve meyveler, bunların tohum, çekirdek ve sporları, nane, şeker kamışı, pamuk tohumu ve çiğiti
86. Sebzeler
87. Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve yenilen diğer bitki parçaları
88. Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler, meyve kabukları
89. Sirkeler ve asetik asitten elde edilen sirke yerine geçen maddeler
90. Soğanlar, şalotlar, sarımsaklar, pırasalar ve diğer soğanımsı
91. Soslar ve müstahzarları, çeşni ve lezzet verici karışımlar
92. Sular (tabii ve suni mineral sular ve gazlı sular dahil)
93. Süt ve krema
94. Sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar
95. Şeker ekstraksiyonundan veya rafinajından elde edilen melaslar
96. Tabii bal
97.Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri
98.Tanedarı
99.Tapyoka ve nişastadan hazırlanan tapyoka benzerleri
100. Tarçın ve tarçın ağacının çiçekleri
101 .Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan gıda müstahzarları
102. Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan meyveler ve bitki parçaları
103. Tavşanlar, geyikler, dağ keçisi, keklik, devekuşu, bıldırcın, çulluk, yabani ördek ve kazlar, sülün, beç tavuğu
104. Turunçgiller (taze veya kurutulmuş)
105. Turunçgillerin veya kavunların (karpuzlar dahil) kabukları
106. Üzüm şıraları
107. Üzümler (taze veya kurutulmuş)
108. Vanilya
109. Yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları
110. Yayıkaltı süt, pıhtılaşmış süt ve krema, yoğurt, kefir
111. Yenilen ağaçlar, çalılar
112. Yulaf
113. Yumuşakçalar
114. Zencefil, safran, zerdeçal, kekik, defne yaprakları
115. Zeytin küspesi (pirina) ve zeytin yağı üretiminden arta kalan diğer artıklar
OLDU AMA…
Evet, bu ürünlerin katma değer vergisi % 1 oldu ama, bir şey daha oldu:
Bu ürünlerden yemek/yiyecek üreten lokanta, kafe, kafeterya, çay bahçesi, pastane, kebapçı benzeri işletmelerin katma değer vergisi % 8 olarak kaldı.
Yani % 1 KDV ile aldıkları malzemeyi yemek/yiyecek haline getirip sattıklarında % 8 KDV alacaklar.
Bu da çok da uzak olmayan bir vadede katma değer vergisi ödemelerinin çıkmasına yol açacak.
YILLAR ÖNCE DÜZELTİLMİŞTİ…
Bu sorun yıllarca yemek satışı yapan işletmelerin başını ağrıtmış, daha sonra yapılan düzenlemelerle düzeltilmişti.
Şimdi dönüldü dolaşıldı yine aynı yere gelindi.
Bir bakıma katma değer vergisi indiriminin faturası lokantalara kesildi.
Gerçi bütün bu ürünlerin katma değer vergisi değişikliği yapılacağına, enerji kalemlerinde katma değer vergisi indirimi yapılsaydı, bundan daha etkili olurdu, orası da ayrı.
Elektrik, tüpgaz, doğalgaz, kömür, akaryakıt vb. kalemlerdeki katma değer vergisi % 1’e indirilseydi daha iyi olmaz mıydı?
Ne yapalım? Lokantalar da alırken kazanacaklarını varsaysınlar bir müddet.