ABD’li araştırmacılar, karga ve kuzgunların büyük boyutları ve zekaları sayesinde “dünyayı ele geçirdiği” sonucuna vardı.
Washington Üniversitesi, St. Louis’ten bir araştırma ekibi, dünyanın çeşitli bölgelerindeki karga popülasyonlarını ve bunların özelliklerini masaya yatırdı.
Karga ve kuzgunlar, Latince adı Corvidae olan kuş ailesine mensup. Orta boylu, güçlü ayakları ve düz iri gagaları olan siyah ve zeki ötücü kuşlar karga diye sınıflandırılıyor. Bunlardan daha iri olanlarına ise karakarga veya kuzgun deniyor.
Hakemli bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlanan araştırmada karga ve kuzgunların Corvidae ailesindeki diğer kuşlardan daha büyük kanat açıklığına, gövdeye ve beyne sahip olduğu ortaya kondu.
Araştırma ekibinden Joan Garcia-Porta, “Üç özellik, bu kuş grubunun dünya çapında kolonileşmesine ve çeşitlenmesine olanak tanıdı” diye konuştu.
Üniversiteden yapılan basın açıklamasında da, “Beyin ve kas gücü, karga ve kuzgunların dünyayı ele geçirmesini sağladı” ifadeleri yer aldı.
Bu iki kuş cinsi zekalarını daha önce defalarca kanıtladı. Önceki araştırmalar bu kuşların alet kullanabildiğini, karmaşık soyut problemleri çözebildiğini ve kelimeleri seslendirebildiğini ortaya koymuştu. Hatta kuzgunların zeka açısından büyük maymunlarla rekabet edebildiği tespit edilmişti.
Öte yandan, araştırmacılara göre söz konusu kuşlar hakkında daha az bilinen şeyse bunların en sıcak çöllerden, en soğuk tundralara kadar, dünyadaki her türlü ekosistemde yaşadığı.
Bunların gezegendeki tüm habitatlara nasıl ulaşıp koloni kurabildikleri şimdiye dek büyük bir gizemdi.
Bu kuşların dünyayı nasıl fethettiğini anlamak için Garcia-Porta ve meslektaşları, dünya genelinde müzelerde tutulan 96 modern karga ve kuzgun türünün yanı sıra soyu tükenmiş üç karga türünün kemiklerini ölçtü.
Ekip ayrıca Corvidae familyasındaki 76 türün beyin boyutlarını ölçerek birbiriyle karşılaştırdı.
Araştırmacılar daha sonra kargalar için genetik verilere dayalı bir soy ağacı oluşturdu ve bunların yeni bölgelere ilk kez ne zaman geldiğini ve koşullara ne kadar çabuk adapte olduğunu tahmin etmek için bilgisayar simülasyonları geliştirdi.
Bulgular, kuzgun ve kargaların beden ölçülerinin ve kanat açıklıklarının aynı aileden gelen saksağan ve alakarga gibi kuşlardan daha büyük olduğuna işaret etti.
Bu sayede iki kuş cinsi, küçük kuzenlerinden daha uzaklara uçabiliyor ve yeni ekosistemleri daha kolay doldurabiliyor.
Gelişkin zekaları ise yeni ekosistemlere yerleştiklerinde oraya nispeten kısa sürede uyum sağlamalarına olanak tanıyor. Bu da söz konusu kuşların vücutları yeni iklimlere henüz adapte olmasa bile zekaları sayesinde kendilerini uyarlayıp, varlıklarını sürdürebildikleri anlamına geliyor.
Araştırma ekibinden Carlos Botero, “Çalışmalarımız, karga ve kuzgunların farklı habitatlarla baş etmede özellikle iyi oldukları için hem hızlı hem de geniş çapta çeşitlendiğini gösteriyor” dedi:
“Bu kuşların, yakın akrabalarının bile yapmadığı şeyleri nasıl başardığına dair yeni bilgiler elde etmekten heyecan duyuyoruz.”