“Düşündüğümüzden daha kötü” ifadesi artık iklim değişikliğinden bahsederken bir klişe haline geldi. Bir çok yeni araştırma küresel ısınmanın daha da artacağını ve sonuçların önceden hesaplananlardan daha kötü olacağını söylüyor. Yeni yayımlanan bir çalışma da bu düşünceyi destekler nitelikte. Geleceğin küresel ekonomisi üzerine yapılan çalışmada, daha önce ‘en kötü senaryo’ olarak açıklanan durumun aslında daha da kötüye gidebileceği belirlendi.
İklim değişikliğinin ne kadar gerçekleşeceği bizim sera gazlarını ne kadar yaydığımıza bağlı. Sera gazı salınımı ise toplum olarak aldığımız kararlara ve küresel ekonominin davranışlarına göre şekilleniyor. Bu verileri ölçmek ve geleceğe dair tahminlerde bulunmak için iklim uzmanları RCP adı verilen senaryolar hazırlıyor. Her bir senaryo farklı bir gelecek ihtimalini değerlendiriyor.
Bu senaryolar arasından RCP 8,5 en kötü senaryo olarak hazırlandı. RCP 8,5’e göre ekonomi hiçbir engelle karşılaşmadan, fosil yakıtları tüketerek büyümeye devam edecek. Ancak görünüşe göre RCP 8,5’in etkileri hafife alınmış.
Daha fazla para daha fazla salınım
İllinois Üniversitesi’nden Peter Christensen “Hesaplamalarımız, ekonomik büyüme oranları artacağı için 2100 yılındaki salınım rakamlarının RCP 8,5’in rakamlarını geçme ihtimalinin yüzde 35 daha fazla olduğu yönünde.” diyor. Bir açıdan bakıldığında bu çok da kötü bir durum değil. Çünkü RCP 8,5 küresel ısınmayı engellemek için hiçbir şey yapılmadığını varsayıyor ancak bu çok düşük bir ihtimal. Norveç Uluslararası İklim Araştırması Merkezi’nden Glen Peters “Şimdiden ciddi bir miktarda iklim politikasını kabul etmiş durumdayız.” diyor.
Ancak iklim değişikliğine karşı önlemler almamıza rağmen salınım rakamlarının beklediğimizden daha yüksek çıkması ihtimali can sıkıcı bir durum. Christensen “Sonuçlar bir dizi iklim politikasının uygulandığı senaryoda da salınım tahminlerini etkileyebilir.” diyor.
Bazıları, ekonomik büyüme ile sera gazı salınımı arasındaki bağlantının koptuğunu iddia etse de aslında bağ sadece biraz zayıfladı. Karbon salınımı Avrupa Birliği’nde son dört yıldır ekonomik büyüme ile birlikte artıyor. 2017’de AB’nin karbon salınımı yüzde 1,8 artış gösterdi.
Kaynak: dunyahalleri.com