Hukuki Yararı Bulunan Herkes Yabancı Mahkeme İlamının Tanınmasını ve Tenfizini İsteyebilir

T.C.
YARGITAY
İKİNCİ HUKUK DAİRESİ
 
Esas : 2021/6929
Karar : 2021/8701
Tarih : 24.11.2021

MAHKEMESİ : … Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi

DAVA TÜRÜ : Tanıma ve Tenfiz

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Davacı erkek dava dilekçesinde; tarafların … Aile Mahkemesi tarafından verilen 09/08/2004 tarihli kesinleşmiş kararıyla boşandıklarını belirterek, yabancı mahkeme ilâmının tanınmasına karar verilmesini talep etmiştir. Davalı ise, açılan davayı kabul etmediklerini, davacı ile davalının göstermelik olarak boşandıklarını, 2008 doğumlu müşterek bir çocuklarının olduğunu belirterek davanın reddini talep emiştir. İlk derece mahkemesince tarafların … Aile Mahkemesince 106724 / ES RK 03/937 dosya numarası üzerinden verilen ve 09/08/2004 tarihinde kesinleşen boşanma kararının tanınmasına karar verilmiş, karara karşı davalı tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. İstinaf başvurusunu inceleyen bölge adliye mahkemesince, … Aile Mahkemesi tarafından verilen ve 09.08.2004 tarihinde kesinleşen boşanma kararından sonra tarafların beraberliklerini devam ettirdikleri ve bu dönemde 04.03.2008 doğumlu Almila Hiranur isimli bir çocuklarının olduğu, davacının aradan on dört yıl geçtikten sonra, 2004 yılında yabancı mahkemece verilen boşanma kararının tanınmasını istemesinin Türk Medeni Kanunu’nun 2. maddesinde yer alan dürüstlük kuralına aykırı olduğu gerekçesiyle ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına ve davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

5718 Sayılı MÖHUK m. 52/1 inci maddesinde belirtildiği üzere hukuki yararı bulunan herkes yabancı mahkeme ilamının tanınmasını ve tenfizini isteyebilir. Tarafların … Aile Mahkemesinin 09.08.2004 kesinleşme tarihli kararı ile boşandıkları anlaşılmaktadır. Mahkemece yapılması gereken iş davaya konu yabancı mahkeme kararının MÖHUK m. 58 vd. maddelerine göre tanıma koşullarını içerip içermediğini belirlemekten ibarettir. Tarafların birlikteliğinin devam etmesi ya da bu dönemde ortak çocuklarının dünyaya gelmiş olması davacının ilgili kararın tanınmasında hukuki yararının bulunduğu gerçeğini değiştirmediği gibi bu kararın tanınmasının talep edilmesi Türk Medeni Kanunu’nun 2 nci maddesinde yer alan dürüstlük kuralına aykırılık da oluşturmaz. O halde mahkemece, kanundaki tanıma koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda tüm deliller birlikte değerlendirilip sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Yukarıda gösterilen sebeple bölge adliye mahkemesi kararının BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi. 24.11.2021 (Çrş.)

KAYNAK:CORPUS
FOTOĞRAF:KOCA HUKUK BÜROSU
Bu Yazıyı Paylaşın