Yeni bir araştırmaya göre, güneş enerjisinin maliyeti son 10 yılda yaklaşık yüzde 90 oranında düşerek, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiyi ekonomik açıdan sürdürülebilir olmaktan çıkaracak kilit bir seviyeye doğru yol alıyor.
Berlin merkezli Mercator Küresel Müşterekler ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü’nün (MCC) yaptığı hesaplamalar, güneş panelleriyle üretilen elektriğin maliyetinin 2013’ten bu yana yüzde 87 oranında çakılmasının, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin “beklenenden daha ucuz” olduğu anlamına geldiğini ortaya koydu.
Pillerin ve diğer yenilenebilir teknolojilerin düşen maliyetleri de daha temiz enerjiye ve iklim hedeflerine ulaşmaya yönelik eğilimin güçlendirilmesine katkı sağlayabilecek.
Araştırmayı yöneten Felix Creutzig, “Hatta bazı hesaplamalar, 2050’de dünyanın tüm enerji tüketiminin tamamen ve uygun maliyetli biçimde güneş teknolojisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanabileceğini gösteriyor” dedi:
“Bu son derece iyimser bir senaryo ama geleceğin açık olduğunu gösteriyor. Politika yapıcılara senaryo modellerinde yol gösteren iklim bilimi, teknik ilerlemeyi mümkün olduğunca yakından yansıtmalı.”
Pil maliyetlerinin geçen ay yaklaşık yüzde 10 düştüğünü gösteren yakın tarihli analizden sonra bu araştırma yayımlandı.
Enerji analiz firması Benchmark Mineral Intelligence, maliyeti ağustosta kilovat saat (kWh) başına 100 doların altına düşen pillerin, elektrikli araçları fosil yakıtla çalışan araçlarla fiyat eşitliğine getiren “kritik noktayı” geçtiğini bildirdi.
Pil fiyatlarındaki düşüş, elektrikli araçlara geçişi hızlandırmanın yanı sıra, aşırı üretim dönemlerinde fazla enerjinin depolanmasında bataryaları kullanan güneş ve rüzgar enerjisi tesisleri gibi yenilenebilir enerji teknolojilerine de büyük destek sağladı.