Günde Beş Saatten Az Uyumak, Birden Fazla Hastalık Tehlikesini Artırıyor

College London Üniversitesinde çalışan araştırmacıların yeni çalışmasına göre orta yaştan ileri yaşa kadarki dönemde günde beş saatten az uyumak, en az iki kronik hastalığın gelişme tehlikesinin artmasıyla bağlantılı olabilir.

PLOS Medicine bülteninde yayımlanan araştırmada uyku süresinin, 50, 60 ve 70 yaşlarındaki 7.000’i aşkın erkek ve kadının sağlığı üzerindeki etkisi analiz edilmiş.

Araştırmacılar, her bir katılımcının uyuma süresi, ölüm oranları ve katılımcılara 25 yıllık dönem boyunca iki veya daha fazla kronik hastalık (multimorbidite; kalp hastalığı, kanser veya diyabet gibi) teşhisi konulup konulmadığı arasındaki bağlantıyı araştırmış.

50 yaşında beş saat veya daha az uyku uyuduğunu belirten kişilere (yedi saate kadar uyuyan kişilere kıyasla) 25 yıl içerisinde kronik hastalık teşhisi konma ihtimali %20 iken, bu kişilere iki veya daha fazla kronik hastalık teşhisi konma ihtimali ise %40 daha yüksekmiş.

Ek olarak 50, 60 ve 70 yaşlarında beş saat veya daha az süre uyumak, yedi saate kadar uyuyan kişilerle karşılaştırıldığında multimorbidite tehlikesinin %30 ila %40 artmasıyla ilişkilendirilmiş.

Araştırmacılar ayrıca 50 yaşında beş saat veya daha az süre uyumanın, 25 yıllık takip döneminde ölüm tehlikesinin %25 artmasıyla ilişkili olduğunu bulmuş. Bu bağlantı, temelde kısa uyku süresinin kronik hastalık(ların) tehlikesini ve bunun karşılığında da ölüm tehlikesini artırmasıyla açıklanabilir.

Bulgular PLOS Medicine bülteninde sunuldu.

Bu Yazıyı Paylaşın