Bulaşıcı hastalıklar çok daha sık, ciddi ve kontrol edilmesi zor bir hale geliyor. Virüsler iklim değişikliği, şehirlerin daha da kalabalıklaşması ve daha sık seyahat edilmesi nedeniyle çok hızlı bir şekilde yayılıyor.
Şimdi bilim insanları bu hastalıklara karşı ilginç biz çözümle geldi: Sakız çiğnemek!
BULAŞICI HASTALIKLARIN ADRESİ: AĞIZ
İnfluenza, koronavirüs, herpes simpleks virüs ve insan papillomavirus gibi virüsler için vücuda giriş ve çıkış kapısı genelde ağız oluyor. Tükürükte, burun salgılarından bin kat daha fazla viral yük bulunuyor.
Dolayısıyla ağız, aşının etkisinin sınırlı kaldığı ya da hiç etki etmediği durumlarda virüslere karşı önleyici yöntem için bir numaralı hedef haline geliyor.
SAKIZ VİRÜSLERE KARŞI AVANTAJ
İşte bu noktada Pensilvanya Üniversitesi’ndeki bilim insanları antiviral proteinleri ağız içine doğrudan taşıyan bir sakız geliştirdi. Bu şekilde sakızların çoğalarak dağıldığı yer doğrudan hedef alınmış oluyor.
Araştırmacılar sakızın ideal olmasının birkaç sebebinin olduğunu belirtiyor. Bunlardan biri çiğnedikçe içeriğinin aktif hale gelerek etkili ve sürekli koruma sağlaması. Diğeriyse enjekte edilen ya da tablet olarak kullanılan geleneksel antiviral ilaçların aksine sakızı herkesin her yerde çiğneyebilecek olması.
FASULYEDEN ÜRETTİLER
Bilim insanları, lablab denen bir fasulye türündeki proteinleri kullandı. Bu bitkideki FRIL proteini influenza ve herpes gibi virüslerin yüzeylerinde bulunan şekerlere sıkıca bağlayarak virüsleri hapsediyor. Bu şekilde hücrelerin enfekte olması önlenmiş oluyor.
Yapılan testlerde küçük bir sakızda kullanılan 40 miligramlık fasulye tozunun tükürük örneklerindeki viral yükü yüzde 95’in üstünde azalttığı gözler önüne serildi.
Araştırmacılar şimdi Kuzey Amerika’da büyüyen bir tehlike haline gelen kuş gribine karşı da sakız bazlı çözüm üretmeyi hedefliyor.