New Scientist dergisi bu haftaki kapak konusunda birçok farklı alerji türüne karşı etkili olabilecek yeni aşı ve ilaçlar konusunda yaşanan gelişmelere yer verdi.
Tam olarak anlaşılamayan nedenlerden dolayı, gıda alerjileri 21. yüzyılda patlayıcı bir şekilde arttı. Buğday, inek sütü, yumurta, soya, kabuklu yemişler, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi yer fıstığı da yaygın bir tetikleyici.
Bu “büyük sekiz“in ötesinde, birçok meyve, sebze ve tohum da dahil olmak üzere diğer gıdalara karşı uzun bir alerji kuyruğu var. Bazı insanların biraya, bazılarının ise kenevire alerjisi olabiliyor.
Gazete Oksijen’in aktardığına göre; bu artış, potansiyel olarak ölümcül bir reaksiyondan kaçınmaya çalışan birçok kişi için sağlık hizmetleri yükünün artması ve yaşam kalitesinin düşmesi anlamına da geliyor.
İnsanların sadece gıdaya değil, diğer tetikleyici türlerine karşı da alerjik reaksiyondan kaçınmalarına yardımcı olabilecek birkaç yeni tedavinin gelişiyle ufukta birçok umut var.
Fıstık alerjisi ilacına onay
Şubat ayında Amerikan Gıda ve İlaç Otoritesi FDA fıstık alerjisi için ilk ilacı onayladı ve onlarca yıllık bekleyişi sona erdirdi. Ancak bu daha başlangıç olarak görülüyor.
İlacın pahalı olması ve etkisinin geçmesi, her iki ila dört haftada bir enjeksiyon yapılmasını gerektirmesi önemli sorunlar.
Bir başka alerji ilaç adayının geç aşamadaki bir denemesi, üretici Novartis tarafından açıklanmayan nedenlerle kısa süre önce sonlandırıldı, ancak şirket bu yıl içinde başka bir denemeye başlayacağını söylüyor.
Tayvanlı United BioPharma şirketinin bir başka ilacı UB-221 ise egzamaya karşı test ediliyor ve uzmanlara göre “gıda alerjisinde büyük bir potansiyele” sahip.