Kastamonu’nun önemli turizm değerleri arasında sayılan ve son yıllarda turizm destinasyonları tarafından da gerek gezi turları gerek eğitim amaçlı ziyaretlerde öne çıkan bölgenin önemli kanyonlarından birine de sahip olan Ersizlerdere 10 milyon kişiye tanıtıldı.
Küre ilçesi sınırlarında bulunan ve adını İstiklal Savaşı’nda yitirdiği sakinlerinden alan Ersizlerdere Köyü, ulusal ve sektörel yayınlarda da oldukça yer bulan bir turizm merkezi olma yolunda ilerliyor. Köyün tanıtımı ve eko turizme kazandırılması yönünde çalışmalar yapmak üzere 2010 yılında kurulan bir de derneğe sahip olan Ersizlerdere, konaklama imkanına da sahip bulunuyor.
Üniversite iş birlikleri ile sağladıkları başarının meyvelerini toplamaya başladıklarını bildiren Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır, yaptıkları tanıtım çalışmaları sonucu köyü 10 milyon ziyaretçinin yakından tanımasını sağladıklarını söyledi.
Çağır, Küre İkiçay Köprüsünün restorasyonu için sivil toplum kuruluşu olarak gerekli girişimlerde bulunarak gündeme taşıdıklarını da hatırlatarak bu girişim sonucunda köprünün Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonunun gerçekleştirildiğine değindi. Ersizlerdere’yi seyahat acentelerinin tur programlarına aldırdıklarını da dile getiren Çağır, “Artık Ersizlerdere’yi herkes biliyor. Köy evlerimizi kiralayarak restorasyonunu yapıp konaklama hizmeti verilebilecek hale getirdik.” dedi.
Gönüllü rehberler yetiştirmek suretiyle 50 bin kişinin Ersizlerdere Kanyonunda yürüyüş yapmasını sağladıklarını da belirten Mustafa Çağır hedeflerinin Ersizlerdere ve Küre’yi Türkiye’nin yanı sıra dünyada da eko turizm ile sürdürülebilir turizm açısından bilinen ve örnek gösterilen model olmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Kırsalda kalkınmanın yolu eko turizm
Toplam 25 üyesi ve 120 gönüllüsü bulunan derneğin ana amacının bölgesel kalkınmaya katkı olduğunu vurgulayan Çağır şunları söyledi: “Derneğimiz bölgemizin kalkınması, tanıtılması yolu ile bölge insanımızın eğitimine, kültürel değerlerimizin korunmasına yönelik konularda çalışmalar ve faaliyetler yürütmektedir. Derneğimizin aktif olarak faaliyet gösterdiği eko turizm kırsalda kalkınmayı, sahip olduğumuz kültürel değerlerin yaşatılmasını, göçün önlenmesi, bölgemizdeki doğal güzelliklerin korunarak ekonomik değere dönüştürülmesini ve korunarak gelecek nesillere aktarılmasını hedeflemektedir.”
Dernek başkanı Mustafa Çağır, göçün kırsalda çok büyük kayıplara neden olduğunu ifade ederek, “Bugün maalesef göç veren köylerimizde yaşayanların sayısı azalmış, geleneklerimiz, göreneklerimiz ve kültürümüz yok olmaya yüz tutmuştur. İnsanımız üretmeden tüketmeye başlamış ve köylerimizde devam eden ekolojik yaşam yani kendi kendine yeten üretim modeli ise yok olma noktasına gelmiştir. Bizim için ekoturizm sahip olduğu değerleri yaşatmak 13 bin yıldır tarihte var olan Türk toplumunun geleceğini güvence altına almak için korumak, sağlıklı yaşamasını sağlamak noktasında önemli bir değer.” diye konuştu.
Kaynak: Gazete İstamonu