En Sağlıklı Atıştırmalık: Fındık

İçerdiği yüksek yağ içeriği ve yüksek kalorisi nedeniyle fazla tüketilmesi önerilmeyen fındık, tavsiye edilen oranlarda yenildiğinde sağlık için çok yararlı bir besin maddesidir. Tokluk duygusu yaratan protein, fiber, doymamış yağ ve çok sayıda önemli vitamin ve mineral içeriği sayesinde kalp hastalıkları, diyabet gibi hastalıkları önler, zihinsel kapasiteyi artırır, hatta kilo vermenize yardımcı olur. Fındık farklı şekillerde tüketilir; çiğ, kavrulmuş, ezme şeklinde (Nutella) yenilir, çeşitli yemeklerin içine lezzet vermesi için katılır. Fındıklı çikolata ve kakaolu fındık ezmesi dünya genelinde en favori yiyeceklerin başında gelir.

Faydaları

Kalp sağlığı: Ağaçta yetişen diğer yemişler gibi fındığın da kalp hastalıklarını önlemede önemli bir yeri vardır. Zengin bir lif kaynağı olmasının yanı sıra yüksek miktarda mono doymamış yağlı asit de içerir; bu da LDL (kötü) kolesterolü düşürür, HDL (iyi) kolesterolü ise yükseltir. Fındıkta aynı zamanda önemli oranda magnezyum da bulunur. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı olurken, tansiyonun dengelenmesinde de önemli rol oynar.

Diyabet kontrolü: Diyabetik beslenme düzeninde trans yağlar ya da doymuş yağlar yerine mono doymamış yağların tercih edilmesi önerilir. Fındıkta bu yağlardan önemli oranda bulunur. Tavsiye edilen miktarda tükettiğiniz takdirde hem bu iyi yağları almış olursunuz, hem de kilo almazsınız.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmada, günlük beslenme düzenlerine ağaç yemişleri katan diyabet hastaları incelenmiş ve bu kişilerin kolesterol seviyelerinde düşüş gözlemlenmişti. Asıl şaşırtıcı olan ise, diyabet hastalarının kan yağlarını, normal insanlara göre daha çok düşürmesiydi.

Yüksek kolesterolü olan diyabet hastalarının günlük beslenme düzenlerine fındık ve diğer ağaç yemişlerini katması hararetle öneriliyor. Glikoz intoleransına etkisi olduğu kanıtlanmış fındığın içerisinde bulunan yüksek oranda manganez de diyabete karşı savaşan etkili bir bileşen. Fındıkta yoğun şekilde bulunan magnezyumun da diyabet riskini azalttığı biliniyor.

Güçlü bir antioksidan olan E vitamini deposu: Fındıkta yüksek oranda bulunan E vitamini iltihabı azaltarak yaşlanmaya ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Kanser hastalığının tedavisinde de E vitamini etkili bir bileşendir. Yapılan araştırmalara göre E vitamini prostat, meme, kolon ve akciğer kanseri riskini azaltırken aynı zamanda mutasyon ve tümöre karşı da koruma sağlar. E vitamininin aynı zamanda çoklu ilaç direncinde ve kanser tedavilerinde de katkı sağladığı biliniyor.

Bir porsiyon fındık neredeyse bir gün için gereken tüm manganez miktarını karşılar. Manganez, kendisi bir antioksidan olmasa da antioksidan olan enzimlerin salgılanmasını tetikler. Aynı zamanda en yüksek proantosiyanidin oranı fındıkta bulunur. Bu bilinen en etkili antioksidandır. Proantosiyanidin, kırmızı şarap ya da bitter çikolata gibi yiyeceklere “buruk” tadını veren bir tür polifenoldür.

E vitamini, nem ve esnekliği artırarak cilt ve saç sağlığına da yarar sağlar. E vitamininin antioksidan özellikleri ultraviyole ışınların ya da sigara dumanının verebileceği hasarı önlerken cilt kanseri ya da erken yaşlanma gibi sonuçlara yol açan durumları da engeller. Aynı zamanda E vitamininin yara, sivilce ve kırışıklık tedavisinde faydalı olduğu, deri hücrelerinin yenilenmesinde de yardımcı olduğu biliniyor.

Bilişsel fonksiyonlar: Fındık, beyin ve bilişsel fonksiyonları geliştiren ve ileri yaşlarda ortaya çıkan dejeneratif hastalıkları önleyen elementlerle yüklüdür. İçerdiği E vitamini, manganez, tiyamin, folik asit ve yağlı asitlere bağlı olarak beyninize doping etkisi yapar.

Yüksek oranda E vitamini, yaşlılarda bilişsel gerilemeyi azalttığı gibi Alzheimer, demans ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde de önemli rol oynar. Manganezin de bilişsel fonksiyona bağlı beyin aktivitesi için önemli olduğu biliniyor.

Obeziteyle mücadele: Araştırmalar, manganezin de obezite görülen ya da aşırı kilolu bireylerde kilo kaybına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bunun sebebi sindirim enzimlerini harekete geçirmesi olabilir.

Fındığın protein, lif ve yüksek yağ yapısı daha yoğun bir tokluk hissi yarattığından aşırı yemeyi önler. Daha önce de bahsettiğimiz gibi fındık önemli bir “iyi” yağ kaynağıdır ve obeziteyle savaşan besinler kategorisine de girer.

Bu Yazıyı Paylaşın