Uyku Sırasında Yüzleri ve İsimleri Hatırlamak Geliştirilebilir

Yüzleri unutmayan ama isimleri bir türlü hatırlayamayanlar için çözüm yastığınız kadar yakınınız olabilir.

Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan bu yeni araştırma, uyku sırasında hafızayı yeniden etkinleştirmenin yüz ve isim öğrenme üzerindeki etkisini belgeleyen ilk araştırmadır.

Northwestern’deki  İnterdisipliner Sinirbilim Programında doktora adayı ve çalışmanın baş yazarı Nathan Whitmore, “Bu uyku hakkında yeni ve heyecan verici bir bulgu, çünkü bize hafızayı iyileştirmek için uyku sırasında bilgilerin yeniden etkinleştirilme şeklinin yüksek kaliteli uyku ile bağlantılı olduğunu öğrendik” dedi.

Araştırma ekibi, uykunun bozulduğunu gösteren EEG ölçümlerine (kafa derisi üzerindeki elektrotlar tarafından alınan beynin elektriksel aktivitesinin kaydı) katılan çalışma katılımcılarında, hafızanın yeniden etkinleştirilmesinin bir faydasının olmadığını hatta zararlı olabileceğini buldu. Ancak, belli zamanlarda sesin olduğu zamanlarında kesintisiz uyuyanlarda, yeniden etkinleştirme, ortalama 1.5’in biraz üzerinde daha fazla adın hatırlandığı göreceli bir iyileşmeye yol açtı.

Çalışma, varsayımsal bir Latin Amerika tarih sınıfından 40 öğrencinin ve bir Japon tarih sınıfından başka bir 40 öğrencinin yüzlerini ve isimlerini ezberlemeleri istenen 18-31 yaşları arasındaki 24 katılımcı üzerinde gerçekleştirildi. Her bir yüz tekrar gösterildiğinde, onunla birlikte gelen ismi yazmaları istendi. Öğrenme egzersizinden sonra, araştırmacılar EEG ölçümlerini kullanarak beyin aktivitesini dikkatle izlerken katılımcılar kestirdi. Katılımcılar N3 “derin uyku” durumuna ulaştığında, bazı isimler sınıflardan biriyle ilişkilendirilmiş müzikli bir hoparlörde yumuşak bir şekilde çalındı.

Katılımcılar uyandıklarında, yüzleri tanıma ve her yüzle birlikte gelen adı hatırlama konusunda yeniden test edildi.

Araştırmacılar, uyku bozukluğu ve hafıza doğruluğu arasındaki ilişkiye dair bulgunun birkaç nedenden dolayı kayda değer olduğunu söylüyorlar.

Whitmore, “Apne gibi bazı uyku bozukluklarının hafızayı bozabileceğini zaten biliyoruz” dedi. “Araştırmamız bunun için olası bir açıklama öneriyor – geceleri sık uyku kesintileri hafızayı bozuyor olabilir.”

Laboratuvar, ilgili beyin mekanizmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için anıları yeniden etkinleştirmek ve kasıtlı olarak uykuyu bozmak için bir takip çalışmasının daha peşinde.

Northwestern’de James Padilla Sanat ve Bilim Kürsüsü’nün de sahibi olan Paller, “Bu yeni araştırma dizisi, birçok ilginç soruyu ele almamıza izin verecek – uyku kesintisinin her zaman zararlı olup olmadığı veya istenmeyen anıları zayıflatmak için kullanılıp kullanılamayacağı gibi” dedi.

“Her halükarda, yüksek kaliteli uykunun kıymetini bilmek için giderek daha iyi nedenler buluyoruz.”

Bu Yazıyı Paylaşın