29 Aralık 2025 Tarihli Resmî Gazete
Sayı: 33122
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:
MADDE 1- 28/5/2014 tarihli ve 29013 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Şebeke Yönetmeliğinin 64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“d) Lisanssız elektrik üretim tesisi sahipleri,”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 65 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “iletim sisteminden bağlı” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin geçici 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1/1/2026” ibaresi “1/1/2027” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“EÜAŞ bünyesindeki üretim tesisleri hariç olmak üzere, bu tarihe kadar proje onayı 1/6/1996 tarihinden önce yapılmış veya sözleşme yürürlük tarihi 1/6/1996 tarihinden önce olan üretim tesislerinin sağlaması gereken zorunlu reaktif güç değerleri, aşırı ikazlı olarak nominal aktif güçlerinin %15’i ve düşük ikazlı olarak nominal aktif güçlerinin %10’u kadar ve TEİAŞ ile bağlantı anlaşmasını 24/9/2008 tarihinden önce yapmış olan rüzgar enerjisine dayalı üretim tesislerinin ise aşırı ve düşük ikazlı olarak santral kurulu güçlerinin %10’u kadardır. Bu fıkra kapsamında yer alan EÜAŞ bünyesindeki üretim tesislerinin reaktif güç destek hizmeti yükümlülükleri ise EÜAŞ ile TEİAŞ arasında yapılacak protokol çerçevesinde belirlenir.”
MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.
