Dünyanın Yarısı Akraba Çıktı

Nature dergisinde yayımlanan genetikçi David Reich’in çalışmasında, Avrupa’nın farklı bölgelerinden tarih öncesi döneme ait 450 kişiye ait DNA örnekleri incelendi. Daha önce elde edilen 1000 genetik örnekle birlikte analiz edilen bulgular, Yamnayaların Avrasya’nın büyük bölümüne yayıldığını gösterdi.

İLK ORTAYA ÇIKAN YER

Araştırmacılar, MÖ 3000’den önce Volga Nehri’nden Karadeniz’in kuzeyine göç eden bir halkın, burada yaşayan topluluklarla birleşerek Yamnaya kültürünü oluşturduğunu belirtiyor. İlk ortaya çıktıkları yer olan Ukrayna’daki Mihaylivka mezrası, günümüzde Rus işgali altında bulunuyor.

Arkeologlar ve genetik uzmanları, Yamnayaların yaşam biçimi ve genetik mirasının Portekiz’den Moğolistan’a kadar yayıldığını ve bu durumun Avrupa’nın demografik yapısını değiştirdiğini belirtiyor.

“KÜRESELLEŞMENİN TEMELİ”

Araştırmaya katılmayan ancak Yamnaya uzmanı olan İsveç Göteborg Üniversitesi’nden Kristian Kristiansen, bu geniş çaplı göç için, “Bu inanılmaz yayılma, modern dönem öncesi küreselleşmenin temelini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Çalışmada, genellikle birbirine düşman olarak görülen Romalılar, Keltler, Persler ve Makedonların genetik ve kültürel mirasının Yamnayalara dayandığı belirtiliyor.

“ASLA TEK BAŞINA YETERLİ OLMAZ”

Ayrıca Yamnayaların konuştuğu dilin Latince, Yunanca, İngilizce, Rusça, Urduca ve Almanca dahil yaklaşık 400 dilin atası olduğu ifade ediliyor. Ancak Tartu Üniversitesi’nden DNA araştırmacısı Lehti Saag, dilin kökeniyle ilgili şu uyarıyı yapıyor:

“Bir dilin kökeninin tespit edilmesinde genetik bulgular asla tek başına yeterli olmaz.”

Araştırma, Yamnayaların genetik mirasının ve göçlerinin, bugünkü Avrupa ve Batı Asya halklarının oluşumunda kritik bir rol oynadığını gösteriyor.

KAYNAK:ODATV
Bu Yazıyı Paylaşın