Bir düğün mevsiminin daha sonuna doğru yaklaşıyoruz.
Ekonomik sebepler önümüzdeki süreçte hem düğünlerin sayısını hem de bu yıl sokaklara taşan düğün coşkusunu düşürecek.
Onun için meraklısı tadını çıkarsın.
Gerçi düğün coşkusunu besleyen unsurlardan birinin de sosyal medyada görünme ve gösterme hevesi olduğunun hepimiz farkındayız.
Bu heves beraberinde haddinden fazla harcama yapılmasına ve düğün masrafının katlanmasına yol açtığı için, artık düğünde takılan takı ve paranın ya da verilen hediyenin önemi daha da arttı.
Peki bu takı ya da hediyelerin vergiler karşısındaki durumu nedir kısaca özetleyelim.
Özetleyelim ki sonra “E bu bana hediye olarak verilmişti, ne demek vergisi var?” demeyin.
ALTIN VE PARA
Altın fiyatlarının alıp başını gitmesi neticesinde düğünlerde altın takanların sayısı giderek azalırken, para takanların sayısı ise arttı. Artık gelin ve damadın instagram hikaye çekimlerinin ya da dış mekân çekimlerinin masraflarını karşılamaya katkısı olan bu adet, yaygın şekilde de devam ediyor. Ama gram, ama yarım gram, ama çeyrek, herkes gücü kuvveti nispetinde altın takmaya çalışıyor. Olmuyorsa da ekonomik ve sosyal durumuna göre bir para iliştiriyor.
İşte takılan bu altın ve paranın vergisi yok.
Bu konu Veraset ve İntikal Vergisi ile ilgili.
Kanunun İstisnalar başlıklı 4. maddesinin (c) bendinde “Örf ve adete göre verilmesi mütat bulunan hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar…” denilmiş ve bunlar istisna olarak sayılmış.
Buradan çıkan sonuç şu ki, sadece altın ve para değil, aynı zamanda hediye olarak getirilen örneğin televizyon ya da meşhur airfryer cihazları da vergiye tabi değil.
GAYRİMENKUL
Ancaaakkk…
Bu maddenin (c) bendinde yer alan “Örf ve adete göre verilmesi mütat bulunan hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar” ifadesinden hemen sonra gelen bir parantez içi var.
O parantezin içinde diyor ki “Gayrimenkuller hariç”
Yani size düğün hediyesi olarak herhangi bir gayrimenkul verildiyse bu vergiye tâbi.
% 10 olarak başlayan ve değerine göre 15-20-25-30 diye basamaklanarak devam eden Veraset ve İntikal Vergisi’ni beyan edip ödemek zorundasınız.
Bu düğün hediyesini anne, baba, abi, abla ya da kardeşiniz veriyorsa da beyan etmelisiniz.
Sadece anne veya babanız verdiyse ya da siz ikinci evliliğinizi yaparken çocuklarınız verdiyse vergi oranları yarıya düşüyor.
OTOMOBİL
Olur ya tutar birisi otomobil de hediye eder.
Her ne kadar hediyelerle ilgili bir istisna olsa ve gayrimenkuller gibi hariç tutulmasa da, otomobil hediyesinin herhalde maddede sayılan “Örf ve adete göre verilmesi mütat bulunan hediye” olarak kabul görmesi mümkün değil.
Dolayısıyla otomobil hediyesi de vergilendirilmeli.
ÇEYİZ PARASI
Bu da ailelerin çocuklarına verdikleri bir hediye ya da yardım. Ne yazık ki idare bunun da vergilendirilmesini uygun bulmuş. Hatta bunu bir özelge haline de getirmiş. “Mutad değildir.” demiş.
1 AY İÇİNDE BEYAN
Eğer örf ve adete göre verilmesi mütat bulunanların dışında bir düğün hediyesi aldıysanız bunu 1 ay içinde beyan etmeniz gerekiyor.
Beyandan sonra da 3 yıl içinde 6 taksit olarak vergisini ödeyebiliyorsunuz.
Görüldüğü gibi vergileme ne köçek oynatmaya ne de instagram storysine benzemiyor.
Nereden çıkacağı da belli olmuyor.
Bizden hatırlatması.