Bilim İnsanları Kanserle Savaşabilmek İçin Deri Hücrelerinin Nasıl Programlanması Gerektiğini Keşfetti

Biz insanlar, yabancı hücrelerle savaşmakla görevli olan T hücreleri olmadan, hastalıklara açık bir durumdayız. T hücreleri, bağışıklık sisteminin gözcüleri olan dendritik hücrelerle beraber, vücudumuzda şüpheli bir durum var mı diye kontrol ediyorlar.

Bu süreç, bağışıklık terapisi gibi kanser tedavilerinde değiştirilerek, vücudumuzun kanser hücrelerine karşı savaşması için kullanılıyor.

Şimdiyse İsveç Lund Üniversitesi’nde çalışan bir araştırma takımı, ilk defa insan deri hücrelerini, bağışıklık sisteminin bu gözcü hücrelerine çevirmenin yöntemini bulmuş ve daha güvenilir bir immünterapi yolunun önünü açmış gibi görünüyor.

Vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanserle savaşmak, kolay bir iş değil. Kanser hücreleri, bazen dendritik hücrelerin anormal şekilde çalışmasına ve görevlerini tam anlamıyla yerine getirmemesine sebep olabiliyor.

Ayrıca, vücudunuzun tedaviyi hepten reddetmesi gibi bir olasılık da var.

Bağışıklık sistemi hücrelerinin hastanın kendi vücudundan oluşturulması, bu reddetme olasılığını ciddi bir şekilde düşürmüş.

Yakın bir zamanda Science Immunology bülteninde yayınlanan ve doğrudan programlama olarak adlandırılan bu süreç, etkili olmasının yanı sıra hızlı bir yöntem.

Çalışmayı gerçekleştiren araştırma takımın lideri Filipe Pereira, “Deriden alınan bir doku parçasından milyonlarca hücre yetiştirebilir ve onları, sadece 9 gün süren bir programlama ile dendritik hücrelere dönüştürebiliriz” diyor.

Programlanmış olan bu hücreler, vücudun bağışıklık sistemini kanser hücrelerine karşı alarma geçirmekle kalmıyor; aynı zamanda araştırmacılar için, vücuda enjekte edilmeden önce belli hedefleri bulabilme konusunda bir yol gösterici görevi de görüyor.

Hücresel bağışıklık terapisi, kanserle savaşma alanında oldukça yeni bir yöntem.

Bağışıklık sisteminin çalışma şeklinin inceliklerini çok daha iyi anlamamız, bizi daha sağlıklı bireyler yapabilir.

Pereira ve takımı tarafından gerçekleştirilen bu çalışma, tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olacak ve immünterapi alanında yeni yollar açacak gibi görünüyor.

Kaynak: popsci.com.tr-Şeyda Culfa

Bu Yazıyı Paylaşın