Avusturya İnternette Yorum Yapmak İçin Gerçek İsim Kullanmayı Şart Koşacak

Avusturya’da nefret söylemi ve taciz içeren yorumların önüne geçmek için yorum yazan herkesin isim ve adres bilgilerinin alınması şart koşuluyor.

İnternette anonimliği azaltmaya çalışan tek ülke Çin değil. Avusturya hükumeti, kullanıcıların internet sitelerinde yorum yapmadan önce adını ve adresini doğru bir şekilde girmesini istiyor. Herkese açık olarak görünecek adınızı yine bir takma ad olarak belirleyebilirsiniz ama yetkililer o takma adın kime ait olduğunu ve o kişinin nerede oturduğunu bilmek istiyor. Böylece yorumları ile başkalarını taciz eden ya da yasaları çiğneyen kişiler kolayca tespit edilebilecek. Bu sistemi kurmayan şirketler 500 bin Avro’ya (3 milyon 275 bin Lira) kadar ceza alabilecek. Suçun tekrarı halinde ceza iki katına çıkabilecek.

Sadece 100 binden fazla abonesi bulunan, yılda 500 bin Avro’dan fazla kazanan ya da 50 bin Avro’dan fazla basın desteği alan şirketler bu sistemi kullanmak zorunda olacak. E-ticaret şirketleri ve reklamlardan ya da içerikten para kazanmayan şirketler bu uygulamadan muaf olacak. Yasa AB tarafından da onaylanırsa 2020’de uygulanmaya başlayacak.

Nefret söylemini engellemeye yaramayabilir

Yasanın sunduğu muafiyetler konusunda bazı endişeler var. Bu muafiyetlerin amacı yeni internet sitelerine, kullanıcılarını yönetmekle uğraşmaya başlamadan önce büyüme fırsatı vermek. Ancak bu kurallar aynı zamanda taciz yorumları içermesi en muhtemel küçük toplulukları da koruyor. Küçük bir gruba hitap eden ve hiçbir reklam geliri olmayan nefret grupları bu kanundan muaf tutulacak. Hatta bir çıkar çatışması olması da söz konusu. Yasa bu haliyle, Avusturya’daki hükumetin küçük ortağı popülist Özgürlük Partisi’nin sitesini de içinde bulunan nefret yorumlarını kontrol etmekten muaf tutacak.

AB, yasanın Avrupalı şirketleri kendi ülkelerindekinden daha sert cezalandırması ihtimali sebebiyle bu yasaya olumsuz bakabilir. Ayrıca yine bir mahremiyet sorunu bulunuyor. İnsanların adını ve adreslerini toplamak belki taciz ve nefret söylemini azaltabilir ama aynı zamanda insanların kendi görüşlerini ve hikayelerini anlatmaya çekinmesine de sebep olabilir. Ayrıca bu yasayı uygulayan sitelerin veri tabanları hacker’lar için bir altın madenine dönüşebilir. Bu verileri çalan kişiler binlerce hatta milyonlarca kullanıcının isim ve adres bilgilerine erişebilir. Yani Avusturya bu hamleyle ifade özgürlüğünü korumaya çalışırken daha büyük sorunlara yol açabilir.

Bu Yazıyı Paylaşın