Prostat kanseri 112 ülkede erkekler arasında en yaygın kanser türü olarak biliniyor. Yaygınlığının 2040 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor.
Prostat Spesifik Antijen (PSA) seviyelerini kandan ölçen ulusal tarama programları ise erken tanı sağlayarak tedavide başarı oranlarını artırma potansiyeli taşıyor.
Avrupa Prostat Kanseri Tarama Rastgele Çalışması (ERSPC) verileri de PSA tarama programlarının prostat kanserinden ölme riskini %20 oranında azaltabileceğini göstererek bu düşünceyi destekliyor.
Ancak ortada bir sorun var: Erkekler prostat taramalarından kaçınıyor!
Çalışma 20 yıla dayanıyor
Hollanda’daki Rotterdam Üniversitesi Tıp Merkezi Üroloji Bölümü’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışmanın bulgularına göre, prostat kanseri taramalarından sürekli olarak kaçan erkekler, prostat kanserinden ölme riskiyle karşı karşıya.
Yedi ülkeden 72.460 erkek üzerinde yapılan 20 yıllık kapsamlı bir çalışma, taramalara katılmayanların prostat kanserinden kaynaklanan ölüm oranının, taramalara katılanlara göre %45 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Bulgularını Madrid’deki Avrupa Üroloji Derneği (EAU) Kongresi’nde sunan araştırmacılara göre, erkeklerin taramaları neden reddettiğini anlamak, buna engel olacak programlar geliştirmek için büyük önem taşıyor.