Bütün iyi diş hekimleri, ağız sağlığının dişlerinizi fırçalamakla başladığını söyleyecektir. Ağız sağlığı dişleri fırçalamakla başlar. Bezelye boyutunda diş macunu ekleyin ve yumuşak daireler halinde en az iki dakika boyunca nazikçe fırçalayın. Çocukluğumuzun ilk zamanlarından beri bizde yer etmiş bir alışkanlık olan bu faaliyet, yetişkinlikte de pek değişmez. TikTok’taki tartışmayı körükleyen şey, fırçalamadan sonraki bu iki dakika.
Birçok insan dişlerini fırçaladıktan sonra ağzını suyla çalkalar ancak bazı TikTok’çular, sadece fazladan diş macununu tükürmenin daha sağlıklı olduğunu iddia ediyor. İddia ettiklerine göre ağzınızı çalkalamayarak, diş macunundaki bileşenlerin etkilerini daha uzun süre göstermesini sağlıyorsunuz.
TikTok dişle ilgili haberler için her zaman en güvenilir kaynak olmamışsa da (dişlerin nasıl törpüleneceğiyle ilgili tavsiye veren kişileri hatırlayın), bu bilgi bir istisna ve Popular Science’ın destek için diş hekimleriyle konuştuğu bir şey.
İlk olarak dişlerimizi neden fırçaladığımızı düşünelim. Minnesota Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde çalışan klinik yardımcı profesör Dr. Kacie Woodis, yemek yediğimiz zaman ağızlarımızda yaşayan 1.000 kadar bakteri türünün de yemek yediğini söylüyor. Bu mikropların yemek için ilginç bir teşekkür etme biçimleri var. Örneğin dilin arkasındaki bazı bakteriler, yiyecekten gelen amino asitlerle etkileşime giriyor ve kötü nefese sebebiyet veren, sülfür üreten bileşenler meydana getiriyor. Diğer bakteri türleri ise mineralleri ayrıştırabilen ve bir dişin yüzeyini çözüp çürük oluşumunu başlatabilen bir asit üretiyor.
Çoğu diş macununda bulunan bir mineral olan florür, asit saldırılarına karşı direnç oluşturuyor. Bunu ise yeniden mineralleştirme adı verilen bir onarım sürecine yardımcı olarak yapıyor.