Ruhsal sağlığımız dinamik bir yapıya sahip, kısa ve uzun vadede değişime uğrayabiliyor.
Buna karşın çok az sayıda çalışma, ruh halimizin gün içerisinde nasıl değişebileceğini inceliyor. Bugüne kadar yapılan araştırmalar ise genellikle sadece belirli veya çok küçük sayıda insan gruplarına odaklanıyordu.
University College London’dan bilim insanları, günün saatlerinin ruh sağlığı, mutluluk, yaşam doyumu ve hayatı yaşamaya değer bulma duygusu ile ilişkisini bulmak istedi.
Bu kapsamda iki yıl boyunca yaklaşık 50.000 yetişkine, “Geçtiğimiz hafta kendinizi ne kadar mutlu hissettiniz?”, “Hayatınızdan ne kadar memnunsunuz?” ve “Hayatınızda yaptığınız şeylerin ne kadar değerli olduğunu düşünüyorsunuz?” gibi sorular soruldu.
YAKLAŞIK 1 MİLYON KİŞİYE SORULDU
Bu şekilde yaklaşık 1 milyon anket yanıtını değerlendiren “alanının en kapsamlı” araştırmasına göre, genel olarak “uyandığımızda dünyaya daha olumlu baktığımız ve kendimizi daha iyi hissettiğimiz” ortaya çıktı.
BMJ Mental Health dergisinde yayınlanan bulgular, en iyi ruh halinin sabah uyandığımızdaki ruh halimiz olmasına karşın gece yarısı civarında karamsarlaştığımızı gösterdi.
Araştırma ayrıca ruh sağlığımızın hafta sonları daha değişken olurken hafta içinde ise daha istikrarlı olma eğiliminde olduğunu ortaya koydu.
Elde edilen bulgular mutluluk, yaşam memnuniyeti ve değerli hissetmenin “pazartesi ve cuma günleri, pazar günlerine göre daha yüksek” olduğunu da gösterdi.
MEVSİMLER DE ETKİLİYOR
Çalışma kapsamında mevsimsel faktörlerin de ruh halimiz üzerinde belirgin bir etkisi olduğu görüldü.
Buna göre, kış mevsiminde diğer üç mevsim ile karşılaştırıldığında daha yüksek seviyelerde depresif duygu durumu, kaygı belirtileri ve yalnız hissetme hali görüldü. Yaz aylarında ise ruh sağlığı daha iyi sonuçlar veriyordu.
“Genellikle sabahları her şey daha iyi görünüyor,” diyen araştırmacılar, bunu hormonlara bağladı: “Ruh halini, motivasyonu ve korkuyu düzenleyen bir hormon olan kortizol, uyandıktan kısa bir süre sonra zirveye ve yatma vakti civarında en düşük seviyelerine ulaşır.”