Yeni bir araştırma, İngiltere’de aşırı alkol tüketenlerin yaklaşık yarısının, alkol şişelerinin üzerine kalori etiketi yerleştirilmesi halinde alışkanlıklarını değiştireceklerini ortaya koydu.
BMJ Open dergisinde yayınlanan araştırmada, 4.600’den fazla kişiye “alkollü içeceklerin üzerinde kalori bilgisi bulunması halinde” içki içme alışkanlıklarını değiştirip değiştirmeyecekleri soruldu.
Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri içki içmezken, yüzde 78’i düşük riskli içici, yüzde 22’si ise tehlikeli düzeyde içici olarak belirlendi.
Araştırmada erkeklerin alkol kullanma olasılığı kadınlardan daha yüksek çıktı. Ayrıca düşük riskli içicilerden ziyade tehlikeli içici olma ihtimalleri de kadınlardan daha yüksekti.
Araştırmacılar, tehlikeli içicilerin yüzde 54’ünün kalori etiketleri konulursa içme alışkanlıklarını değiştireceğini belirttiğini aktardı.
Araştırmanın başyazarı ve University College London (UCL) davranış bilimleri ve sağlık araştırma bölümü başkanı Andrew Steptoe yaptığı açıklamada, anket sonuçlarının “etiketlemenin, kalorilerin daha büyük bir kısmını alkolden alan ve bunun sonucunda aşırı kilo alma olasılığı daha yüksek olan yüksek riskli içicileri hedeflemeye yardımcı olabileceğini” gösterdiğini söyledi.
“Anket yanıtları davranışlarla birebir örtüşmese de, sonuçlar etiketlerin alkoldeki gizli kalorilerin tüketiminin azaltılmasında faydalı bir rol oynayabileceğini gösteriyor,” diye ekledi.
Genel olarak, alkol kullanan kişilerin yaklaşık yüzde 46’sı şişelere kalori etiketlerinin getirilmesi halinde alışkanlıklarını değiştireceklerini ifade etti.
Ağır içiciler, alkollü içeceklerin kalori içeriğini tahmin etmede de içmeyenlere göre daha iyiydi.
Tek başına etiketlemenin zararları azaltması ‘olası değil’
2011 tarihli bir Avrupa Birliği (AB) direktifi, yiyecek ve içeceklerde beslenme etiketlemesi yapılmasını zorunlu kılıyor ancak yüzde 1.2’den fazla alkol içeren içecekler bundan muaf tutuluyor.
Avrupa’nın yakın zamanda açıkladığı kanseri yenme planına göre, Avrupa Komisyonu alkollü içecekler için zorunlu bir içerik listesi ve beslenme beyanı etiketleri önerecek.
Alkol Araştırmaları Enstitüsü İcra Kurulu Başkanı Dr. Katherine Severi, Euronews’e yaptığı açıklamada, yeni araştırmanın “insanların içtikleri alkolün kalorisini bilmek istediklerini ve bunun kararlarını vermelerine yardımcı olabileceğini gösterdiğini” söyledi.
“Alkol kanser, karaciğer hastalığı ve yüksek tansiyon gibi 200’den fazla sağlık sorunuyla bağlantılıdır, dolayısıyla insanların ne tükettiklerini bilmeye hakları var. Bunu sektörün kendi kendini düzenlemesi değil, yalnızca zorunlu etiketleme sağlayacak,” diye ekledi.
Makalenin ortak yazarlarından ve UCL’de davranış bilimi profesörü olan Jamie Brown, sonuçlar “cesaret verici olsa da, alkol kalori etiketlemesinin tek başına İngiltere hükümetinin alkol ve obeziteden kaynaklanan zararları azaltma stratejisine önemli ölçüde katkıda bulunmasının olası olmadığını” söyledi.
“Reklam, bulunabilirlik, vergilendirme ve fiyatla ilgili düzenlemeleri içeren daha kapsamlı bir yaklaşımın parçası olarak olumlu bir role sahip olabilir.”