Topuklu Ayakkabının Faydası Ortaya Çıktı

Araştırmacılar, 14 haftalık bir çalışmada, topuklu ayakkabı giymenin hem erkekler hem de kadınlar için daha verimli ve etkili yürüyüş sağlayabileceğini keşfetti. Bu bulgu, topuklu ayakkabıların zararlı olduğu yönündeki yaygın inanışın aksine.

Düzenli topuklu ayakkabı giymenin etkileri üzerine bir grup araştırmacı, yaptıkları çalışmada 14 hafta süren bir süreç sonunda topuklu ayakkabının yürüyüş için daha verimli ve etkili olabileceğini keşfetti. Bu bulgu, kadınlar ve erkekler için geçerliydi.

Topuklu ayakkabıları giymekte zorlanan bireyler, yapılan biyomekanik çalışmanın sonuçları karşısında şaşkına dönebilirler. Araştırmada, kişiye özel olarak tasarlanmış topuklu ayakkabılarla birkaç ay boyunca yürüyen kadın ve erkek katılımcılar, kısa sürede yürüme tarzında farklılıklar göstermeye başladı. Ancak araştırmacılar, topuklu ayakkabılarla ilgili yaygın inanışın aksine, bu değişikliklerin sorun teşkil etmediğini buldu. Aksine, en sık topuklu ayakkabı giyen kadın ve erkekler, topuklu ayakkabılarla değil, aynı zamanda düz ayakkabılarla da daha iyi ve verimli yürüyüşçü haline geldi.

ANTRENMAN ARACI OLABİLİR

Çalışmanın yöneticisi olan Texas Üniversitesi’nden yardımcı profesör Owen Beck, sonuçların yüksek topuklu ayakkabıların hareket sorunları olan kişiler için veya daha hızlı ve daha kolay hareket etmek isteyen sporcular gibi sağlıklı bireyler için ‘bir antrenman aracı’ olabileceğini belirtti.

Daha önce yapılan araştırmalar genellikle aylarca veya yıllarca düzenli olarak topuklu ayakkabı giymenin insanların yürüme şeklini önemli ölçüde değiştirdiğini göstermiş olsa da, topuklu ayakkabı giyenlerin alt bacaklarında ne gibi değişiklikler olduğu konusunda bilgi sınırlıydı.

Beck ve meslektaşları, çalışmalarında sağlıklı genç erkeklerin yanı sıra, topuklu ayakkabıyı nadiren veya hiç kullanmayan kadınları inceledi. Araştırmacılar böylece topuklu ayakkabı giymeye başlayan kişilerdeki değişiklikleri gözlemlemeyi amaçladı.

Çalışmada, beş erkek ve üç kadın gönüllü yer aldı. Bilim insanları, düz spor ayakkabıların tabanına köpük dolgular takarak erkekler için yüksek topuklu ayakkabılar oluşturdu. Her bir çift ayakkabı, katılımcının ayağının 14 derecelik bir açıyla aşağıya doğru esneyebileceği şekilde özel olarak yerleştirildi. Bu da 7,5 santimlik bir topuklu ayakkabıya eşdeğerdi.

Daha sonra, bilim insanları, gönüllülerin baldır kaslarının uzunluğunu ve aşil tendonlarının sertliğini kontrol etmek için ultrason ve diğer teknikleri kullandılar. Ayrıca, hem düz ayakkabıda hem de yüksek topuklu ayakkabıda beş dakika boyunca yürüyerek ne kadar enerji harcadıklarını ölçtüler. Daha az enerji harcayan bireyler, daha verimli ve metabolik açıdan daha ekonomik yürüyüşçü olurlar. Araştırmacılar katılımcılara aktivite takip cihazı verdi ve 14 hafta boyunca her gün yeni topuklu ayakkabılarını giymelerini istedi.

14 haftanın sonunda, katılımcılar laboratuvara döndü ve önceki testleri tekrarladı. Topuklu ayakkabı giymekten çoğunlukla vazgeçen gönüllülerin bacaklarında veya yürüyüşlerinde herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Ancak topuklu ayakkabı giyenlerin baldır kasları daha kısa ve aşil tendonları daha sertti. Daha da şaşırtıcı olanı, koşu bandında daha önce olduğu gibi aynı hızda gitmek için daha az enerji harcayarak, yalnızca topuklarla değil aynı zamanda düz ayakkabılarla da daha verimli yürüyüşçü haline geldiler. Sonuç olarak, topuklu giyenler “metabolik açıdan daha ekonomik insanlar” haline geldi.

Beck ve meslektaşları, çalışmanın bulgularının muhtemelen Aşil tendonu nispeten gevşek olan ve hareketlilik kaygısı olan yaşlılar gibi kişiler için en anlamlı olduğunu tahmin ediyor. Beck, topuklu giymenin aşil tendonunu sertleştirebileceğini ve alt bacakları yeniden şekillendirebileceğini belirtti. Sert aşil tendonu, her adımda daha fazla enerji kazandırır. Bu nedenle, düzenli olarak topuklu ayakkabı giymenin zamanla koşu verimliliği ve hızının artmasına katkıda bulunabileceği öngörülüyor.

KAYNAK:12punto
Bu Yazıyı Paylaşın