Girit’teki Zeytin Yetiştiricileri ‘Yapay Zekâ’ ve ‘Nesnelerin İnterneti’ Sayesinde Üretimi Artırdı

Teknoloji son yüzyılda inanılmaz derecede ilerleme kaydetti. Hantal ve büyük bilgisayarlar çoktan geride kalırken şimdi herkesin elinde akıllı telefon ve tabletleri görmek mümkün. Bunun yanında yapay zeka ve nesnelerin interneti teknolojileriyle makineler bizlere çok daha fazla bilgi ve iletişim imkanı sunuyor.

Yunanistan’ın Girit adasında bu teknolojiler çoktan günlük hayatın bir parçası oldu. Buradaki büyük zeytin yağı üreticileri daha iyi verim almak için zeytin tarlalarında sensör ve nesnelerin internetini kullanıyor. Girit Adası’ndaki tatlı su kaynaklarının yüzde 85’i tarımda kullanılıyor. Amaç, bunu en aza düşürmek.

Ioannis Daliakopoulos, Mühendis: “Yerin altına sensör yerleştirdik. Bu sayede toprağın nemini, tuzluluk oranını ve elektriksel iletkenliğini her 15 dakikada bir ölçebiliyoruz. Bu bilgiler bilgisayara ve oradan da bulut sistemine aktarılıyor. Bu veriler ışığında toprağın tam olarak ne kadar sulanmaya ihtiyacı olduğunu öğrenebiliyoruz.”

Çiftçiler verileri cep telefonunda görüyor ve sadece bir tuşa dokunuşla sulama sistemlerini devreye sokabiliyor.

Thrassyvoulos Manios, Dekan Yardımcısı, Yunanistan Akdeniz Üniversitesi: “Bu sayede büyük oranda tatlı su tasarrufu yapacağız. Çiftçilerin, bilim insanları ve araştırmacıların nesnelerin interneti teknolojisinin tam olarak ne olduğunu iyi bilmesi gerekiyor. Çünkü bu yeni sistemle çok farklı şeyler yapılabiliyor. Gübreleme, tarım ilacı, toprağın ve ürünlerin korunması gibi birçok farklı alanlarda bu teknoloji kullanılabiliyor.”

Bu teknoloji sayesinde müşteriler de tükettikleri gıda ürünlerinin nasıl üretildiğiyle alakalı kapsamlı bilgilere ulaşabiliyor.

Bu Yazıyı Paylaşın