Arabanızla yolda giderken lastiğiniz patladı ya da yarıldı diyelim, lastiğinizi nasıl değiştirecek ya da onaracaksınız?İşte Avustralya Flinder Üniversitesi’nden bilim insanları lastiğe sürüldüğünde kauçuğu eriterek,tekrar birleştiren devrim niteliğinde bir kimyasal buldu. Üstelik bu yeni kimyasal atık maddelerde yapılıyor ve kolayca geri dönüştürebiliyor.
% 50’den fazla kükürt, kanola kızartma yağı ve disiklopentedin(DCPD) kullanılarak üretilen yeni kimyasal bileşiğe terminatör kauçuk adı verildi. Bu ilginç karışım stabil ve sürdürülebilir yeni bir tür lastik oluşturuyor. Bu maddenin en tuhaf kısmı ise sırasını bekleyen gizli bir yapıştırıcı olmasıdır. Bu karışıma eksik malzeme amin katalizörü eklenirse, tekrardan yapışkan hale gelerek, kendi kendine bağlanıyor ve güç kaybı yaşamıyor.
“Amin katalizörü yüzeye uygulandığında, kauçuk kendi kendine bağlanıyor. Bu yapışma ise çoğu ticari yapıştırıcıdan çok daha güçlü gerçekleşiyor. Ayrıca bu polimer suya ve korozyona karşı dayanıklı,” diyor araştırmanın yazarı Tom Hasell.
Araştırmacılar, oda sıcaklığında bağlanmanın sadece birkaç dakika aldığını belirtiyor. Böylece lastikleri onararak geri kazanabilir ya da ömrü biten lastikleri kolayca geri dönüştürebileceğiz. Araba lastiklerinin ancak % 10 kadarı dönüştürüldüğünden halen çok büyük bir kirlilik nedenidir.
Ayrıca bu maddenin ana bileşeni olan 3 ürün, endüstriyel atıklardan yapıldığından çok daha çevreci bir kimyasal yaratılmış. Örneğin, disiklopentedin(DCPD) petrol endüstrisinden atıktır. Bu da hem çevre dostu, hem de ucuza üretilebileceğini gösteriyor.
“Yeni yapılan araştırmayla; onarma,yapıştırma ve sürdürülebilir lastik üretimi üzerine yeni bir konsept ortaya çıkıyor. Bu malzemelerin altında yatan kimyanın geri dönüşüm, yeni nesil yapıştırıcılar ve katkı maddesi üretiminde bu kadar geniş bir potansiyele sahip olduğunu görmek heyecan verici,” diyor araştırmanın baş yazarı Justin Chalker.