Büyük veri neredeyse tüm iş kollarında verimliliğin ve karlılığın artırılması için etkili biçimde kullanılıyor. Tarım da bu alanlardan farklı değil. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyarın üzerine çıkacak. Bu durum, gıda ihtiyacının 2013’e göre yüzde 50 artmasına yol açacak. İhtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla tarımın daha verimli bir hale getirilmesi gerekiyor.
Tarımın başlangıcından bu yana çiftçiler tarlaları nasıl ekip biçeceklerini belirlemek için sayısız değişkeni hesaba katmak zorundaydı. Hangi tohumları ekmeli? Ne zaman ekim yapmalı? Hangi gübreyi kullanmalı? En iyi yanıtları almak için çiftçiler tarih boyunca dikkatli bir şekilde bilgi topladılar. Şimdi ise bu verileri toplamak ve toplanan verilere göre tercihleri yönlendirmek eskisine göre çok daha kolay. Geçmişte çiftçilerin bilgisine bağlı olan bu durum artık özel makineler ve dronlar aracılığıyla erişilebilir hale geldi.
Bayer verileri anlamlandırmak için çalışıyor
Yakın zamanda tarım ürünleri şirketi Monsanto’yu bünyesine katan Alman Bayer şirketi, toplanan verilerden kullanılabilir sonuçlar çıkarmak için yeni araçla geliştiriyor. Bayer Crop Science Araştırma Müdürü Bob Reiter “Kendimizi toplanan verilerin bir araya getirilebildiği ve doğru makine öğrenimi algoritmaları ve modellerinin geliştirilmesiyle üreticilere tarlada en doğru tercihleri sunabileceğimiz bir noktada konumlandırıyoruz.” diyor.
Bu makine öğreniminin bir bölümü akıllı teknoloji formunu alacak. Bu araçlar içinde bulunduğu şartları algılayarak buna göre tepki verebilecek. Nasıl ki evde kullanılan akıllı termostatlar evin sıcaklığını algılayıp buna göre çalışabiliyorsa, akıllı çiftlik ürünleri de bulundukları bölenin kuruluğuna göre suyun hızını, isabetini ya da miktarını düzenleyebilecek.
AGCO’nun akıllı tarım ürünleri
Tarım şirketi AGCO’nun Fuse teknoloji grubunun İş Geliştirme Müdürü Chris Rhodes tarım alanındaki en büyük gelişmelerin veri toplama kısmında yaşandığını söylüyor. Rhodes “Çiftçiler zamanın başlangıcından bu yana neredeyse sayılamayacak kadar fazla değişkeni hesaba katmak zorunda kaldı. Bu veriler artık zihinde tutulan hesaplamalardan, internet üzerinden paylaşılan çizelgelere dönüştü. Ama her halükarda tüm bu değişkenlere bağlı olarak etkinliğe dair önemli kararlar vermeleri gerekiyor.” diyor.
Bu karar alma aşamasını kolaylaştırmak için AGCO bu yıl IDEAL Combine adlı ürününü tanıttı. IDEAL Combine yüksek teknoloji ürünü biçerdöverlerin geleneksel ögeleri ile çiftçinin hava, su, hız gibi kriterlerine göre otomatik olarak hareket eden akıllı teknoloji ürünlerinin verileri bir araya getiriyor. AGCO ayrıca toprakta ısı, nem, organik malzeme gibi girdileri ölçüp dikim etkinliklerini otomatik olarak optimize eden SmartFirmer adlı ürünü de ön plana çıkarıyor.
Rhodes “Bir sürü veriye ulaşabiliyoruz ve bu durum çiftçilerin düşünmesi gereken şeylerin sayısını artırıyor ancak aynı zamanda çok fazla yeni fırsat sunuyor. Bu yüzden daha fazla ürün üretmeleri için işlerini kolaylaştırmak istiyoruz.” diyor.
Aynı alandan daha fazla verim
50 yıl önce tarım bilimcileri ve çiftçiler nüfusun artmasıyla birlikte gıda krizi doğabileceğini söylüyordu. Bugün tarım sektöründe çalışanlar gitgide artan sayıda insanı, aynı miktarda toprakla beslemeyi hedefliyor. İklim değişikliği ve doğal kaynakların azalması da bu işi daha zorlu hale getiriyor. Hedeflemeli sulama sensörlerinden, şartlara ayak uydurabilen biçerdöverlere, geleceğin teknolojik tarlaları büyük veri ve akıllı teknoloji ile besleniyor. Tüm bunlar, büyük veriyi artan gıda ihtiyacına yönelik üretilen en önemli çözüm yöntemlerinden biri haline getiriyor.
Kaynak: dunyahalleri.com-Semih Sönmez