Plastiklerin yarattığı sorun artık çok iyi biliniyor. Plastik atıklar hiçbir zaman kaybolmuyor ve çok az bir kısmı geri dönüştürülüyor. Bu da plastiğin, kumsallarımızdan vücudumuza kadar dünyamızın her köşesinde karşımıza çıkması anlamına geliyor. Ancak bir İngiliz şirketi, plastiği geri dönüştürmenin yeni bir yolunu keşfetti. Ve müşteriler bu firmanın ürünlerini satın almak için sırada bekliyor.
Dünyadaki plastiklerin büyük bölümü çöplüklerde bulunuyor. Ve kayda değer bir miktarı da okyanuslara atılıyor.
Yeni bir İngiliz geri dönüşüm firması, plastiğin başka bir yerde sonlanmasını istiyor.
Adrian Haworth, “Geri dönüştürülen malzemelere talep büyük. Geri dönüşüm, özellikle plastik sektöründe büyük ilgi görüyor. Bizim yaptığımız, plastiklerin ekonomik döngüye yeniden dahil olmasını kolaylaştırmak,” diyor.
Geri Dönüşüm Teknolojileri adlı firma, plastiği parçaladıktan sonra yakıt yağlarına veya yeni plastik yapmak için hammaddeye dönüştürüyor.
Adrian Haworth, “Temelde bütün yaptığımız, bir hidrokarbon çorbası yapmak ve sonra da farklı sıcaklıklarda damıtmak. Yüksek sıcaklıklarda, plastikteki balmumu ayrışıyor. Sonra ağır yağlar için biraz soğutuyoruz ve hafif yağlar için biraz daha fazla soğutuyoruz, Geriye kalansa neftyağı oluyor. Sıvılaşmayan gazlarıysa, bu işlem için yakıt olarak kullanıyoruz,” diyor.
Firma, gemilerde kullanılabilen ağır makine yağı üretiyor.
Adrian Haworth, “Buna işlenmemiş temiz yağ diyoruz. Çünkü içinde kükürt çok az, hatta neredeyse yok. Bu da, dünyanın her yerinde, gemi yağlarına daha az kükürt standardı getiren yeni düzenlemelere uyum sağlıyor. Kısacası çok değerli bir ürün,” diyor.
Firma yılda yaklaşık 7 bin ton plastiği geri dönüştürüyor. Ancak Haworth bu sayının hızla artabileceğini söylüyor.
Adrian Haworth, “Dört günlük bir yükleme modeli tasarlıyoruz. Altı yük konteyneriyle gelip, dört gün boyunca işlem yapmayı hedefliyoruz. Bu kesinlikle bir rafineri modeli değil. Bu daha ziyade, bağımsız çalışan bir sanayi ekipmanı,” diyor.
Firma, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyaya 1300 geri dönüşüm ekipmanı satmayı ve her yıl dokuz milyon ton plastiği geri dönüştürmeyi hedefliyor.
Kaynak: amerikaninsesi.com