Bu fikir Yeni Zelanda’da bir şirket tarafından hayata geçiriliyor. İlk kez bir insan vücudu renkli tıbbi tarayıcı ile taranarak renkli röntgen filmleri oluşturulabiliyor. CERN’de parçacık fiziği incelemeleri sırasında geliştirilen Medipix3 teknolojisini kullanan baba oğul profesörler Phil ve Anthony Butler, Canterbury ve Otago Üniversiteleri ile 10 yıldır bu ürünü geliştirmek için çalışıyordu.
Kamera gibi çalışıyor
Medipix, parçacık görselleştirme ve algılama işlemi için hazırlanmış çiplerden oluşuyor. Orijinal Medipix konsepti tıpkı bir kamera gibi çalışıyor. Elektronik örtücüsü açıldığında piksellere vuran her bir parçacığı algılayıp sayarak oluşturduğu görseller yüksek çözünürlüklü, yüksek kontrastlı ve oldukça güvenilir resimler sunuyor. Bu görselleştirme uygulaması da tıp alanında çok işe yarıyor.
Hibrit piksel algılayıcı teknolojisi ilk olarak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı‘nda parçacık takibi için geliştirilmişti. Sonraki 20 yılda bu teknoloji, yüksek enerjili fizik alanının dışında da bir çok farklı alanda hizmet verdi.
Günlük kullanıma sunulacak
MARS Bioimaging Ltd. bu 3D tarayıcıları ticari hale getiriyor. Otago ve Canterbury Üniversiteleriyle çalışan şirket 20 adet araştırma enstitüsü ile iş birliği halinde Medipix’in üçüncü neslini geliştirdi. Medipix3 çipi bugün bu alanda en gelişmiş çip. Prof. Phil Butler “Bu teknoloji makineyi hastalık teşhisi alanında ayrı bir yere koyuyor çünkü küçük pikselleri ve isabetli enerji çözünürlüğü ile bu yeni görselleştirme aracı başak hiçbir aracın elde edemeyeceği görüntüleri elde ediyor.” diyor.
MARS’ın sunduğu teknoloji, Medipix3’nin sunduğu izgeölçümsel (spektroskopik) verileri 3D görseller haline getiriyor. Renkler, röntgen fotonlarının farklı enerji seviyelerini temsil ediyor ve böylece vücudun yağ, su, kalsiyum ve hastalık işaretleri gibi farklı bileşenlerini belirlemeyi sağlıyor.
Bugüne dek araştırmacılar MARS tarayıcısının küçük bir versiyonunu kanser, kemik ve eklem sağlığı ve damar hastalıkları gibi alanlarda kullandı. Prof. Anthony Butler “Tüm bu çalışmalarda sunulan erken sonuçlar teşhisin bir an önce konulmasını ve tedavinin kişiselleştirilmesini sağlayacak.” diyor.
CERN gelişmelerden memnun
CERN’in Bilgi Transfer grubu uzun süredir CERN’de üretilen teknolojileri farklı alanlara gönderme konusunda uzmanlaşmış durumda. Özellikle bu teknolojiler tıp alanında bir çok farklı noktada kullanılıyor. 3D tarayıcı alanında CERN ve MARS Bioimaging Ltd. arasında bir lisans anlaşması yapılmış durumda. CERN Bilgi Transfer Ofisinden Aurelie Pezous “Çalışmalarımızın tüm dünyada hastalara yardımcı olduğunu görmek çok tatmin edici. Bunun gibi gerçek yaşam uygulamaları, bizi daha da ileri gitmek için teşvik ediyor.” diyor.
Önümüzdeki aylarda Yeni Zelanda’da ortopedi ve romatoloji hastaları MARS’ın devrim yaratan tarayıcısıyla taranmaya başlayacak. Gelecekte bu teknolojinin hastanelerde rutin bir şekilde kullanılması hedefleniyor.
Kaynak: dunyahalleri.com-Semih Sönmez