Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Uluslararası Mimari Mirasın Yapısal Analiz ve Restorasyonu Türkiye Bilimsel Komitesi Başkanı Prof. Dr. Görün Arun, “Türkiye ahşap yapılar açısından çok zengin bir ülke ama bu yapıların korunması açısından bilgi eksikliği var.” dedi.
Kastamonu Belediyesinin ev sahipliğinde ICOMOS tarafından gerçekleştirilen “Anadolu ve Ötesinde Anti Sismik Yerel Mirası” değerlendirme toplantısına, Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, ABD, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Fransa, Polonya, Romanya ve Yunanistan’dan bilim insanları katıldı.
Arun, burada yaptığı konuşmada, Kastamonu’nun ahşap yapılar açısından oldukça zengin olduğunu söyledi.
Organizasyon kapsamında oldukça verimli toplantılar yapıldığını dile getiren Arun, “3 gündür süren toplantılarda katılımcılar kendi ülkelerindeki ahşap yapıları ve karşılaştıkları sorunları tartıştı. Sorunlarla ilgili neler yapılabileceği noktasında fikir alışverişinde bulunuldu.” diye konuştu.
Türkiye’de çok sayıda ahşap yapı bulunduğunu belirten Arun, “Türkiye ahşap yapılar açısından çok zengin bir ülke ama bu yapıların korunması açısından bilgi eksikliği var. Ahşap yapıları kolay gibi görüyoruz ama oldukça ince detayları olan bir alan.” ifadelerini kullandı.
“Yerel ustalar yetiştirilip şekillendirmeyi öğretmeli”
Ahşap yapıların korunması gerektiğini vurgulayan Arun, şöyle devam etti:
“Ahşap yapıları koruma açısından Türkiye’nin problemleri ile dünyadaki problemler benzer. Ahşap yapılar geçmişte yapılırken keserle şekillendiriliyordu. Keserle şekillendiği zaman lifler doğrultusunda kesildiği için liflerde bozulma olmuyordu. Onun için bu yapılar uzun zaman yaşayabiliyordu. Binaların 200 yıl, 300 yıl sorunsuz şekilde kalmasının sebebi buydu. Bugün hızara verip makineyle kestiğimiz için lifler kesiliyor. İçindeki öz suyunun çıkması hemen bozulmaya neden oluyor. Bu bilginin yok olması önemli bir sorun. Pek çok ülkede bu sorunlar var. Bunun aşılması için yerel ustaların yetiştirilip şekillendirmeyi öğretmek gerekiyor.”
Eskisine göre koruma imkanlarının daha fazla olduğunu ifade eden Arun, sorunların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını anlattı.
Arun, Kastamonu’da yerel yönetimin ahşap yapıları sahiplenmesini çok olumlu bulduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: kastamonuguncel.com