2020-2022 Dönemi Bütçe Çağrısı ve Eki Bütçe Hazırlama Rehberi

10 Ekim 2019 Tarihli Resmî Gazete

Sayı: 30914

Cumhurbaşkanlığından:

TEBLİĞ

2020-2022 DÖNEMİ BÜTÇE ÇAĞRISI

Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi hazırlık çalışmalarını yönlendirmek üzere, Yeni Ekonomi Programı/Orta Vadeli Program (2020-2022) ve Orta Vadeli Programla uyumlu olarak hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan’da (2020-2022) ekonomi ve maliye politikalarının temel amaçları belirlenmiştir.

Bu kapsamda 2020-2022 döneminde ekonomi politikasının temel amaçları; fiyat istikrarı, finansal istikrar ve cari işlemler dengesinde son bir yılda elde edilen kazanımlarm korunup geliştirilmesi, üretim ve verimlilik odaklı, sürdürülebilir büyüme ile adaletli paylaşıma yönelik dönüşümün gerçekleştirilmesidir.

Aynı dönemde maliye politikasının temel amaçları ise para politikası hedefleriyle eşgüdüm içerisinde sıkı mali disiplin ile enflasyonla mücadeleye destek verilmesi, kaynakların verimli kullanılması, belirlenen alanlarda tasarrufu sağlayacak yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi, bütçenin gelir performansının yükseltilmesi amacıyla sürekli ve kalıcı gelir kaynakları oluşturulması, vergi tahsilatında etkinliğin artırılması, ekonomide kayıt dişiliğin azaltılması ve böylece kamu borçluluğunun düşük düzeylerde tutulmasıdır.

Kamu kaynaklarının kullanımında; Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan’da belirlenen politika, tedbir ve öncelikler doğrultusunda hareket edilecek, kamu idareleri kendilerine tahsis edilen ödenekleri aşmadan etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanacaklardır. Harcama gözden geçirmeleri sonucunda verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek, bu yolla oluşturulacak mali alanın öncelikli harcama alanlarına tahsis edilmesi sağlanacaktır. Süreklilik arz etmeyen ve konjonktüre dayalı gelirlerin oluşturduğu geçici kaynaklara karşılık olarak kalıcı mahiyette harcama oluşturamayacaktır. Kamu yatırım, harcama, teşvik ve desteklerinin etkinliği artırılacaktır.

Beşeri sermayenin güçlendirilmesi, kapsayıcı büyüme yaklaşımının belirgin bir biçimde hayata geçirilmesi ve refahın toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılmasına yönelik politikaların uygulanmasına devam edilecektir.

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan, Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi’nde yer alan makro politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler, ödenek teklif tavanları, genel ilkeler ve standartlar ile çok yıllı bütçeleme anlayışını esas alarak 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin bütçe tekliflerini sunacaklardır.

2020-2022 dönemi bütçe hazırlık çalışmalarına katılan kamu idareleri ile personeline, yoğun emek ve mesai isteyen bu süreçte üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirecekleri inancıyla başarılar diler, bilgi ve gereğini rica ederim.

10 Ekim 2019

Recep Tayyip ERDOĞAN

CUMHURBAŞKANI

Tamamı için tıklayınız.

Bu Yazıyı Paylaşın