2018/11365 Suriye’de Yaşayan Sivil Halka Un Hibe Edilmesi Amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Karar

16 Mart 2018 Tarihli Resmî Gazete

Sayı: 30362

Başbakanlıktan:

Karar Sayısı : 2018/11365

Ekli “Suriye’de Yaşayan Sivil Halka Un Hibe Edilmesi Amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Başbakan Yardımcılığı (Hazine Müsteşarlığı)’nın 30/1/2018 tarihli ve 3027 sayılı yazısı üzerine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 5/2/2018 tarihinde kararlaştırılmıştır.

SURİYE’DE YAŞAYAN SİVİL HALKA UN HİBE EDİLMESİ AMACIYLA TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN KARAR

Görevlendirme ve kapsam

MADDE 1- (1) Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO), Suriye’de yaşayan ve bu ülkedeki olaylardan zarar gören sivil halka yardım amacıyla 100.000 tona kadar ekmeklik buğdayın karşılığı unu hibe ile görevlendirilmiştir.

Teslimat, nakliye ve dağıtım

MADDE 2- (1) TMO’nun temin edeceği ekmeklik buğday unu, 1 inci madde kapsamındaki sivil halka ulaştırılmak üzere, Türk Kızılayına teslim edilir.

(2) Teslim edilen ekmeklik buğday ununun nakliyesi ve dağıtımı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda Türk Kızılayı tarafından gerçekleştirilir. Söz konusu nakliye ve dağıtım bedeli AFAD’ın ilgili ödeneklerinden karşılanır.

Görev zararı ve hesaplama yöntemi

MADDE 3- (1) Bu Karar kapsamında hibe edilen ünün karşılığı ekmeklik buğdayın, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenen Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan maliyetine katma değer vergisi eklenir ve bu şekilde bulunan tutar mal bedeli olarak belirlenerek, varsa söz konusu ürünlerden elde edilecek diğer gelirler düşüldükten sonra kalan tutar görev zararı kapsamında Hâzinece karşılanır. Görev zararı uygulaması ile ilgisi olmayan gider kalemleri hesaplamalarda dikkate alınmaz.

(2) Bu Karar kapsamında doğan ve TMO muhasebe kayıtlarında izlenen görev zararları, TMO tarafından yapılacak ödeme talebine istinaden, Hazine Müsteşarlığı bütçesinde yer alan ilgili harcama tertiplerinden gider kaydedilerek ödenir,

(3) Bu Karar kapsamında doğan görev zararları, TMO’nun muhasebe kayıt ve belgeleri esas alınarak 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesinde öngörülen usule uygun olarak incelenir. İnceleme sonucunda hesaplanan görev zararı bedeli ile Hazine Müsteşarlığı bütçesinden yapılmış bulunan ödemeler arasında fark bulunduğunun tespit edilmesi halinde taraflar yükümlülüklerini faizsiz olarak yerine getirir. Ancak, TMO tarafından yapılan talebin sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge ve işlemlere ilişkin tutarları da içerdiğinin tespiti hâlinde, bu belge ve işlemlere ilişkin olup Hazine Müsteşarlığı tarafından TMO’ya ödenmiş bulunan tutar, söz konusu ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilir.

Yürürlük

MADDE 4- (1) Bu Karar 10/2/2018 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5- (1) Bu Karar hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

Bu Yazıyı Paylaşın