Birleşmiş Milletler raporu insanların tabiata zarar verdiğini, sorunun çözülmesi için zaman olsa da, bu çözümün dönüştürücü etki yaratacak değişiklikler gerektirdiğini belirtiyor.
10’dan fazla ülkeden 450 araştırmacının katkısıyla açıklanan rapor, dünya üzerindeki bitki, böcek ve hayvan türlerinden 1 milyonunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, risk altındaki türlerin çoğu sadece on yıllar içinde yok olabilir.
Raporda, doğal hayatın dünyanın her köşesinde daha önce hiç görülmediği şekilde azaldığı kaydedilirken, buna temel gerekçe olarak insanların gıda ve enerji ihtiyacı gösterildi.
Raporda gezegenin biyolojik çeşitliliğinin insanlar tarafından nasıl zarara uğratıldığı da 5 başlıkta toplandı. Bu başlıklar doğal alanların tarım alanlarına ve kentlere dönüştürülmesi, aşırı balıkçılık, fosil yakıtların yakılmasıyla iklim değişikliğinin arttırılması, hava ve suyun kirletilmesi ve istilacı türlerin yerel bitkileri ve hayvanları bertaraf etmesine izin verilmesi şeklinde sıralandı.
Raporda dünya nüfusuna gıda, giysi ve enerji sağlanması için özellikle tropik bölgelerde ormanların çok hızlı oranlarda yok edildiği de belirtildi; insan eylemlerinin türleri daha önce hiç olmadığı oranda öldürdüğü vurgulandı.
Raporu yayınlayan Biyolojik çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu IPBES, bu hareketlerle insanların besin kaynaklarını, su ve sağlıklarını tehdit ederek, kendilerine zarar verdiklerine dikkat çekti.
IPBES, en kötü etkilerin önlenmesi için insanların gıdadan enerjiye tükettiklerinin üretim şeklinin değiştirilmesi ve atık sorununa daha iyi çözümler üretilmesi çağrısı yaptı.