Düğünde Takılan Altınlar Vergiye Tâbi mi?

Hatırlayacak olursanız bundan önceki yazıda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, işverenlerin işçilerine verdikleri altınlardan 01.06.2016 tarihinden başlamak üzere prim istediğini anlatan bir yazı yazmıştım. http://altinoz.com.tr/iscinize-altin-verin-devlete-borclu-cikin adresinde okuyabileceğiniz bu yazının son paragrafında da düğünde takılan altınların vergiye tâbi olup olmadığını sorup cevabını bu yazıya bırakmıştık.

İSTER ALTIN TAK İSTER PARA

Altın fiyatlarının alıp başını gitmesi neticesinde düğünlerde altın takanların sayısı giderek azalıp, belirli miktarda para takanların sayısı giderek artmakla birlikte, aslında gelin ve damadın masrafını bir şekilde azaltmaya katkısı olan bu adet, yaygın şekilde de devam ediyor. Herkes gücü kuvveti nispetinde bunu yapıyor, aileler de sosyal durumlarına göre az çok bundan istifade ediyor. Asgari ücretten ciddi bir vergi kesintisi yapılırken ya da işçiye verilen altının priminin verilmesi beklenirken içiniz rahat olsun, düğünde takılan altının da paranın da vergisi yok.

KONU VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ’NİN ALANINDA

Bu konu Veraset ve İntikal Vergisi’nin konusu. Kanunun İstisnalar başlıklı 4.maddesinin (c) fıkrasında net olarak istisna olarak yazılmış: “Örf ve adete göre verilmesi mütad bulunan hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar(…);

Yani sadece altınlar değil, size hediye olarak getirilen örneğin televizyon veya mutfak robotu da vergiye tâbi değil.

YA EV HEDİYE EDEN ÇIKARSA?

Olur ya, tutar birisi ev hediye eder. İşte o konu yukarıda yazdığımız 4.maddenin (c) fıkrasının sonundaki (…) bölümünde yazılı olan bir konu. Orada (Gayrimenkuller hariç) diyor. Eğer size düğün hediyesi olarak herhangi bir gayrimenkul verildiyse bu vergiye tâbi. % 10 olarak başlayan ve değerine göre 15-20-25-30 diye basamaklanarak devam eden Veraset ve İntikal Vergisi’ni beyan edip ödemek zorundasınız. Bu düğün hediyesini anne, baba, abi, abla ya da kardeşiniz veriyorsa da beyan etmelisiniz. Sadece vergi oranları yarıya düşüyor.

Serveti sorgulanan siyasetçi, bürokrat, iş adamı, vs. niye hep “Oğlumun sünnetinde, kızımın düğününde takılan altınlar” açıklamasını yapıyor, herhalde anlaşılmıştır.

Bu Yazıyı Paylaşın