Asansörünüze Kimlik Numarası Verildi

Tam da İnebolu Belediyesi asansörü bulunan bina yöneticilerini, asansörlerin bakım ve kontrolleri ile ilgili olarak çağırmıştı ki, tam metnini http://altinoz.com.tr/asansor-isletme-bakim-ve-periyodik-kontrol-yonetmeligi/ adresinde bulabileceğiniz yönetmelik yayımlandı ve bu yönetmelikle binalardan, insanlardan, ineklerden, şundan bundan sonra asansörler de kimlik numarasına kavuşmuş oldu.

ASANSÖR NUMARASI

Asansörünüzün numarası hazır. İçişleri Bakanlığı tarafından kullanılan Ulusal Adres Veri Tabanı’nda binalara/yapılara verilen bina numarası aynı zamanda asansörünüzün de kimlik numarası. Eğer binanızda birden fazla asansör var ise asansöre verilen sıra numarası bu numaraya iliştirilecek ve kimlik numarası ortaya çıkacak. Bu kimlik numarası periyodik kontroller sırasında asansör kabininin içine, tabandan en az 160 cm. yüksekliğe alüminyum bir etiket olarak asılacak. Asılacak bu etiketle ilgili en ince ayrıntısına kadar bilgi yönetmelikte var. Nereye asılacak, yazılar ne renk olacak, hangi yazı karakteri ve büyüklüğü kullanılacak her şey verilmiş.

ASANSÖR TESCİL İŞLEMİ

A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından tespiti yapılacak olan mevcut asansörlerin bir defaya mahsus tescilleri yapılacak. Bu tescilin yapılabilmesi için, bina sorumlusunun muayene kuruluşundan asansör güvenliğinin arttırıldığına dair yeşil etiketi almış olması lazım. İlgili idare bu işlem sonrası asansörün tescilini yapacak. Bunun için verilen süre 30 gün. Her ne kadar yönetmelikte bu 30 günün ne zaman başlayacağı, yani yönetmeliğin yayımından itibaren mi yeşil etiketin alındığı tarihten itibaren mi belli olmamakla birlikte, benim tahminim sürenin yeşil etiketi almanızla birlikte başlayacağı.

ASANSÖR BAKIMI

Asansörün bakımı, garantisi ve sair konular yönetmelikte ayrıntılı olarak belirtilmiş. Bina sorumlularının dikkat etmesi gereken nokta şu: Ayda 1 defa periyodik ve yılda 1 defa yıllık bakım mutlaka yapılacak. Bu bakımlar neticesinde her asansörün güvenlik derecesi belirlenecek ve bu dereceyi gösteren yeşil, mavi, sarı ve kırmızı etiket asansöre yapıştırılacak. Yeşil kusursuz, mavi hafif kusurlu, sarı kusurlu ve kırmızı güvensiz anlamına gelecek. Kırmızı etiketli bir asansörün kullanılması mümkün olmayacak. Yetkili servisler tamirlerini 15 gün içinde tamamlamak zorunda.

SORUMLULUK YÖNETİCİDE

Yönetmeliğin en çok atıfta bulunduğu kişi bina sorumlusu yani yönetici. Bakım ve onarımın yapılması, bedelinin 1 ay içinde ödenmesi, kırmızı etiketli asansörün kullanılmaması bir yana, kabine asılan kimlik numarasının orada asılı durup durmadığı bile yöneticinin sorumluluğunda. Bütün bu işlerin denetimi ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yapılacak. İhtimal odur ki TSE’nin akaryakıt istasyonlarını ücreti mukabili denetlemesi gibi, bu denetim de ücrete tabi olabilir, masrafa hazır olun.

NUMARALOG OLDUK

Yıllar önce tek bildiğimiz ilkokul numaramızken, bugün kredi kartı numaraları, şifreleri, T.C. kimlik numarası, vergi numarası, elektrik sözleşme numarası, iban numarası derken iş asansör numarasına kadar geldi. Umarım asansör numaramızın güvenliği annemizin oturduğu apartmanın asansör numarasına bağlanmaz da ortaya yeni bir şey çıkmaz.

Bu Yazıyı Paylaşın