Zaman Yolculuğu Simülasyonlarıyla İmkansız Görünen Problemler Çözülebilir

Evet zaman uçup gidiyor ve bunu durdurmanın bir yolu yok, tabi bir zaman makineniz yoksa. Teorik fizikçilere göre zamanın yönünü değiştirmek imkansız değil. Teorik bir modeli simüle ederek, gerçek dünyada imkansız olan zaman okunun yönünü geri çevrilerek gözlemlenebilir.

Cambridge Üniversitesi’nden fizikçi David Arvidsson-Shukur liderlik ettiği bilim insanları zaman döngüsünü simüle ederek, zamanda geriye doğru gitme simülasyonu deneyi yaptılar. Simülasyon sayesinde mevcut parametreler değiştirilerek ,zaman okunda geriye gitmek mümkün hale geldi.

Zaman döngüleri(halkaları) esasen hipotetik olsa da dolanık parçacıklarla üretilen kuantum teleportasyon devreleri kullanılarak ,simüle edilerek matematiksel olarak problemleri çözebilir.

Arvidsson-Shukur şöyle açıklıyor: “Birine hediye göndermek istediğinizi hayal edin: Üçüncü günde ulaşacağından emin olmak için onu birinci günde göndermeniz gerekiyor . Fakat, o kişinin istek listesini yalnızca ikinci günde alırsınız. Dolayısıyla kronolojiye saygılı bu senaryoda, hediye olarak ne isteyeceklerini önceden bilmeniz ve doğru olanı gönderdiğinizden emin olmanız imkansızdır. Şimdi, ikinci günde aldığınız istek listesindeki bilgilerle birinci günde gönderdiklerinizi değiştirebileceğinizi hayal edin. Simülasyonumuz, nihai sonucun istediğiniz gibi olmasını sağlamak için önceki eylemlerinizi geriye dönük olarak nasıl değiştirebileceğinizi göstermek için kuantum dolaşma manipülasyonunu kullanıyor.”

Kuantum dolanıklığı iki parçacığın özelliklerinin ölçülmeden önce birbirine bağlandığı yani dolandığı durumdur. Bir parçacığın özelliklerinin ölçülmesi, birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun, diğerinin tamamlayıcı durumunu anında belirler. Son yıllarda bilim insanları, önemli bir mesafeden bir parçacığın özelliklerini etkileyip diğerindeki eş zamanlı değişiklikleri gözlemleyebildi. Bu kuantum ışınlanmadır.

Ekibin çalışması, yalnızca fiziksel uzayda bilgiyi değil aynı zamanda geriye doğru da bilgi aktarmak için dolaşık parçacıklardan yararlanıyor.

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) ve Maryland Üniversitesi’nden fizikçi Nicole Yunger Halpern , “Önerimizde, bir deneyci iki parçacığı dolaşıma sokuyor. İlk parçacık daha sonra bir deneyde kullanılmak üzere gönderilir. Yeni bilgi edindikten sonra, deneyi yapan ikinci parçacığı yönlendirerek ilk parçacığın geçmiş durumunu etkili bir şekilde değiştirir ve böylece deneyin sonucunu değiştirir,” diyor.

Zamandaki kapalı döngünün doğası aynı zamanda herhangi birinin geriye gitmesine ve paradoksal bir şekilde büyükbabasını öldürmesine izin verecek türden değildir. Bu durumda, önceden belirlenmiş olaylara dayalı önlemleri kısıtlayan, seçim sonrası adı verilen olasılık koşuluna dayanmaktadır.

Ekip bu tür döngülerin var olduğu iddiasını öne sürmüyor. Kuantum teorisinin bu döngülerin simülasyonuna izin verdiğini ve bunun sonucunda da dolaşıklığın istismar edebileceğini söylüyorlar.

Hesaplamaları, zaman döngüsündeki zamanın yalnızca yüzde 25’inde başarıyla yararlanılabileceğini gösteriyor ki bu da gerçek bir deneyde test edilebileceği anlamına gelir.

Bu deney henüz gerçekleştirilmedi, ancak çok sayıda fotonun (ışık kuantumu) dolaştırılması ve filtreli özel bir kameraya gönderildikten sonra durumlarını değiştirmek için zaman yolculuğu simülasyonları kullanılarak büyük ölçekte yapılabilir. Yalnızca güncel bilgi içeren fotonları tespit etmek için tasarlanmıştır.

Bu fotonların tespiti simülasyonun işe yaradığı anlamına geliyor.

“Deneyimizin işe yaraması için bir filtre kullanmamız gerekmesi aslında oldukça güven verici. Zaman yolculuğu simülasyonumuz her seferinde işe yarasaydı, dünya çok garip olurdu. Görelilik ve Evrenimize dair anlayışımızı üzerine inşa ettiğimiz tüm teoriler, çerçevenin dışında olabilir. Biz bir zaman yolculuğu makinesi önermiyoruz, bunun yerine kuantum mekaniğinin temellerine derinlemesine bir dalış öneriyoruz. Bu simülasyonlar geriye dönüp geçmişinizi değiştirmenize izin vermiyor, fakat dünün sorunlarını çözerek daha iyi bir yarın yaratmanıza olanak tanıyor.”

Araştırma Physical Review Letters’da yayınlandı.

Kaynak https://www.sciencealert.com/time-travel-simulations-can-solve-impossible-problems-physicists-say

Bu Yazıyı Paylaşın