Uluslararası koruma uzmanları, mantar türlerinin yaklaşık üçte birinin tarım, ormansızlaşma ve kentsel yayılma gibi tehditler nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu tespit etti.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (International Union for Conservation of Nature – IUCN) mantar türlerini içeren kırmızı listesi, 482 yeni türün değerlendirilmesinin ardından 1.300’e ulaştı.
Mantarlar alemi, yaklaşık 155.000’i tanımlanmış 2,5 milyon tür ile, hayvanlardan sonra dünyanın en büyük alemi olarak öne çıkıyor.
IUCN Genel Direktörü Dr. Grethel Aguilar, kırmızı liste güncellemesinin ardından yaptığı açıklamada, “Mantarlar, sağlıklı ekosistemlerin temelini oluşturan ve dünyadaki yaşamın isimsiz kahramanlarıdır; ancak uzun zamandır göz ardı edildiler,” dedi. “Şimdi, bu bilgiyi eyleme dönüştürme ve doğayı ile bildiğimiz yaşamı sürdüren olağanüstü mantar krallığını koruma zamanı geldi.”
IUCN kırmızı listesinde şu anda 169.420 tür bulunuyor ve bunların 47.187’si yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Son güncelleme, aynı zamanda sığla ağaçlarının giderek daha fazla risk altında olduğunu da ortaya koyuyor.
Mantarlar neden tehdit altında?
Bilim insanları, insan faaliyetlerinin mantar alanını ihlal ettiğini açıklıyor.
Tarımsal ve kentsel alanların hızla büyümesi nedeniyle 279 türün yok olma riski altında olduğunu tespit ettiler. Gübrelerden ve motor kirliliğinden kaynaklanan azot ve amonyak akışı da 91 türü tehdit ediyor.
Bunlar Avrupa’daki ciddi tehditler olup, hassas olarak listelenen lifli balmumu örtüsü (Hygrocybe intermedia) gibi geleneksel kırsal alanlarda iyi bilinen türlere zarar veriyor.
En az 198 mantar türü, kereste üretimi için ormansızlaşma, yasa dışı ağaç kesimi ve tarım için temizleme nedeniyle yok olma riski altında. Mantarlar zamana bağlı ağlara dayandığından ve rotasyon ormancılığı altında yeniden büyümek için zamanları olmadığından, yaşlı ormanların kesilmesi özellikle yıkıcı.