İnsanlar gibi hayvanlarda da ciltte tahriş ve döküntü gibi cilt sorunları yaşayabiliyorlar. Yunusların da zaman zaman bu problemlerle mücadele ettiklerini Zürih Üniversitesi’nden Angela Ziltener ve Justus-Liebig Üniversitesi’nden Gertrud Morlock gözlemledi. Uluslararası araştırma projesinin on üç yıllık bir geçmişi var. Ziltener, Kızıldeniz’deki yunusları incelerken, Mısır kıyılarındaki yunusların belli başlı mercanlara ve süngerlere sürtündüklerini fark etti.
Bunun nedenini öğrenmeye çalışan Ziltener, çalışmalarını su altında sürdürerek yunusları takip ederek, sürtündükleri mercanlardan ve süngerlerden örnekler topladı. Bu esnada ekip, mercanların poliplerini sürtünerek uyardıklarını ve bu şekilde mukoza salgıladıklarını gördü. Mukozayı laboratuvarda ayrıntılı bir şekilde inceleyen araştırmacılar antibakteriyel, hormonsal veya antioksidatif etkiye sahip 17 farklı madde tespit ettiler. Araştırmacılar bu nedenle yunusların mercanlara ve süngerlere sürtünerek cilt sorunlarını tedavi ettiklerini düşünüyorlar. Gerçi mercanlar ve süngerlerle temasın yunus cildinde iyileştirici bir etki yaptığı net bir şekilde kanıtlanmış değil, ama son bilgiler bunu gösteriyor.
Gözlemler sırasında izlenen diğer ilginç bir noktada yunusların tercih ettikleri üç mercandan ikisinde yunusların sürtünmek için sıraya giriyor olmaları. Ekip genç yunusların, yaşlı yunuslardan bu davranışı öğrendiklerini de tespit etmiş. Son araştırma mercan resiflerini korumanın önemini bir kez daha gözler önüne sermesi açısından önem taşıyor. Ziltener ve ekibi araştırmaya devam ederek, yunusların belli başlı mercanları belli başlı beden bölgeleri için mi kullandıklarını öğrenmek istiyorlar.