Yeni Teknoloji, Yoldaki Çukurları Azaltacak

Araştırmacılar, bir yol silindiriyle bütünleşen ve yol tabanının sıkıştırılma kalitesini gerçek zamanlı şekilde değerlendirebilen yeni bir “akıllı sıkıştırma” teknolojisi geliştirmişler. Yol inşaatının iyileştirilmesi, yoldaki çukurları ve bakım masraflarını azaltıp daha güvenli, daha dayanıklı yollar meydana getirebilir.

Sağanak yağmur ve sel ayları, yol kalitesinin önemini vurguluyor. Yetersiz inşaat ise yolda çukurlara ve çöküntülere sebebiyet veriyor. Bu durum lastiklerin patlamasına ve araba ya da kamyonlarda yapısal hasar oluşmasına yol açtığı gibi ciddi kaza tehlikesini de artırıyor.

İnşaat silindirine bağlanan bir algılayıcıdan gelen verileri işleyen bu yenilikçi makine öğrenimi teknolojisi, Sidney Teknoloji Üniversitesindeki bir araştırma takımınca geliştirilmiş.

Jeoteknik ve Ulaşım Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Yard. Prof. Behzat Fatahi, “Makine öğrenimi ile inşaat bölgelerindeki büyük verileri birleştiren ileri bir bilgisayar modeli geliştirdik” diyor. “Bu sayede sıkıştırılmış toprağın sertliğini bir saniyeden kısa sürede yüksek bir isabetle tahmin edebiliyoruz. Silindir operatörleri de buna göre ayarlama yapabiliyor.”

Yollar silindirlenen ve sıkıştırılan üç ya da daha fazla katmandan oluşuyor. Alt zemin genelde topraktan meydana gelirken, bunun üstüne kırma taş gibi doğal malzemeler ekleniyor. Üste ise asfalt veya beton konuluyor. Toprak ve nem koşullarının değişken tabiatı, malzemenin yeterince sıkıştırılamaması veya fazla sıkıştırılmasıyla sonuçlanıyor.

Çalışma Engineering Structures bülteninde yayımlandı.

Kaynak: Sidney Teknoloji Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

Bu Yazıyı Paylaşın