Yaşlı bir insanın beyin dalgalarının senkronize bir biçimde uyarılması, geçici olarak hafızanın gücünün voltaj kazanmasına yani hafızanın kuvvetlenmesine neden oluyor. 8 Nisan günü, Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan makale ile duyurulan araştırma, yaklaşık yarım saat boyunca kusursuzca ayarlanmış bir uyarana maruz bırakılan insanların, ekranda yer değiştiren görüntüleri zihinsel olarak daha iyi algılayabildiklerini ortaya çıkardı.
Beyin dalgalarını yeniden şekillendirerek düşünme eylemini geliştirmeyi amaçlayan son teknolojinin ürünleri olan sonuçlar, demans, şizofreni ve otizmi de içeren hastalıklar için müdahalesiz terapileri var edecek yeni bir yaklaşımı ortaya koydu.
Yeni araştırmada çalışma yürüten bilim insanları, 60 ila 76 yaşları arasındaki 42 kişinin beyin dalgalarına ilişkin modelleri eşlemeye çalıştı. Baş bölgesinde bulunan harici elektrotlar, bu yolla gönderilen alternatif akımın beynin iki bölgesini de koordine etmesi için tasarlandı. Böylelikle bu elektrik akımının koordine ettiği ve çalışma belleği ile ilgili olduğu düşünülen şu iki bölgede tepki oluşmuş oldu: Sol prefrontal korteks ve sol temporal kortex.
25 dakika süren uyarımın ardından yaşlı insanlar, ekrandaki görüntünün bir önceki ile aynı olup olmadığını veya belli belirsiz değişimleri anlamakta daha iyi bir konumdaydılar. Boston Üniversitesi’nden Robert Reinhart ve John Nguyen’e göre, deneyin katılımcısı olan yaşlı insanlar, performansları ile henüz 20’lerinde olan insanlara rakip oldular. 18 yaşından küçüklerin beyin dalgaları, cihazla uyarıma maruz bırakıldığında, çalışma belleklerinde acı hissinin ortaya çıktığı fark edildi ve deneyler sırasında beyin uyarımının en az 50 dakika yarar sağladığı görüldü. Çalışmaya ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Reinhart, çalışmanın ileri dönemlerde sağlayacağı faydaya vurgu yaparak, uyarımın hafıza üzerindeki etkisinin tahmin edilenden fazla olduğunu ifade etti.